A borfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív és negatív hatásai. A mérsékletes borfogyasztásra való ösztönzés

A borban található antioxidáns hatású vegyületek közül a kutatások leginkább a rezveratrol, egy polifenol típusú anyag szerepére koncentráltak. Ezt a növény a szárban, a levelekben és a bogyók héjában állítja elő, méghozzá azért, mert önmagában is gombaölő hatású. A vörösborban körülbelül hússzor nagyobb a koncentrációjuk, mint a fehérborban, a rozé pedig valahol középúton helyezkedik el ebből a szempontból. A nyers szőlővel is elfogyaszthatjuk, de a kutatások rámutattak, hogy az erjedés során a flavonoidok polimer (összetett) formából egyszerűbb, jobban emészthetőbb monomer formákká alakulnak, így hatásuk javul.

A rezveratrol egy, a borokban található antioxidáns hatású vegyület

A rezveratrol szerepét Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője segít megérteni: “A francia paradoxon néven ismert jelenség vitt közel minket az antioxidánsok szerepének megértéséhez. Közismert, hogy a francia konyha nem éppen zsír- és kalóriaszegény, miközben a franciák egészségügyi mutatói egészen jók. Amikor a jelenség okait a múlt század nyolcvanas éveiben próbálták felderíteni, arra jutottak, hogy ebben döntő szerepe lehet a francia kultúrában mélyen rögzült rendszeres, de kis mennyiségű és jó minőségű borfogyasztásnak. A borban lévő antioxidánsok – melyek a bor színét is adják – védőhatást fejthetnek ki a szív- és érrendszerre, gátolva a károsnak tekintett LDL koleszterin oxidációját, megakadályozva ezzel az érfalakon való lerakódását, valamint csökkentve a vérlemezkék összecsapódását, azaz mérsékelve a trombózis veszélyét. A kutatások rámutattak, hogy a rendszeres, de kis mennyiségű, napi 1 decilitert meg nem haladó borfogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, közte a koszorúér-problémák esélyét.”

 

A bor további jótékony hatásai a tudomány szerint:

 1. Élethossznövelő

A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.

 1. Egészségesen tartja a szívet

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez.

A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.

 1. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt

Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.

 1. Elűzi a depressziót

Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.

 1. Egészségesebb lesz tőle a bőr

A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.

Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.

 1. Jó ez elhízás ellen

Először különbséget kell tennünk túlsúly és elhízás között: A túlsúly a testsúly túlzott mértékére vonatkozik, ami eredhet az izmok, csontok és zsír vagy víz súlyából is. Az elhízás pedig csakis a zsír mennyiségére utal.

A (fehér)bor epikatekchint, kvercetint és rezveratrolt tartalmaz, amelyek antioxidánsok. Ezek csökkenthetik a koleszterinszintet, és hozzájárulhatnak a hasi zsírok elégetéséhez, csökkentve az elhízással járó gyomorégést is.

 1. Fokozza a szervezet ellenálló képességét

A bor napi fogyasztása erősítheti az immunrendszert a kutatók szerint. Az etanol, a borban található alkohol fel tudja erősíteni az oltások hatását. A borivás nagyjából 200 vírus ellen nyújt segítséget a szervezetnek a védekezésben. A bor magas számú antioxidánst tartalmaz flavonoidok formájában, ami a vírusok ellen jól működik.

 1. Erősíti a csontokat

A bor csökkentheti a csontritkulás kockázatát. A csontritkulás főleg a nőknél fordul elő a menopauza után. A betegség következtében a csontok törékenyebbé válnak. Egy-két pohár bor naponta megvédheti a nőket a csontok elvékonyodásától.

 1. Megvéd a fogszuvasodástól

A borban és a szőlőmagkivonatban található polifenolok lassítani tudják a baktériumokat, amelyek a szájüregben a fogak szuvasodásáért felelősek. Különösen a vörösbor tud hozzájárulni a napi szájhigiéniához.

 1. Látásjavító hatással bír

A rezveratrol számos egyéb előnye mellett jót tesz a szemeknek is: a szemizmok öregedését gátolja.

 

(Forrás: Wine Tourism Portugal)

https://borespiac.hu/2019/03/01/a-bor-tiz-jotekony-hatasa-a-tudomany-szerint/

 

További előnyös és káros hatások:

 

Kik szerint tehet jót a mértékletes alkoholfogyasztás, és miért? 

 1. A University College London szakemberei által augusztusban publikált, 35 ezer nő részvételével készült tanulmány szerint mindennap egy közepes pohárkányi vörösbor (175 ml) elfogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.
 2. A francia Universite Paris-Saclay egyetem munkatársai szintén augusztusi tanulmányukban azt állítják, hogy 9000 alanyuk közül azoknál, akik megittak napi egy közepes pohárnyi vörösbort, 50 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki demencia, mint azoknál, akik nem ittak.
 3. Borozással több spermium? Erre a következtetésre jut a milánói Fondazione Policlinico 323 fő részvételével készült tanulmánya. Az áll benne, hogy a férfiaknak, akik egy hét leforgása alatt elfogyasztottak egy üveg bort (meg még egy kis pohárnyit), magasabb lett a spermiumszámuk és jobb minőségű volt a mintájuk, mint azoknak, akik nem ittak.
 4. Egy júniusban publikált brazil tanulmány megerősíti, hogy a vörösborban található antioxidánsok megállítják a tumorok növekedését és a betegség terjedését.
 5. Májusban bécsi tudósok írtak arról – összesen 611 ezer ember részvételével készült korábbi tanulmányok áttekintése után -, hogy napi egy pohár vörösbor körülbelül 12 százalékkal csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét.

 

Kik szerint káros az alkohol, és miért?

 1. Egy júniusban publikált, 4710 felnőtt részvételével készült amerikai tanulmány készítői a következőkre jutottak: ha egy éjszaka alatt négy vagy annál több italt gurítunk le, akkor megnő a vérnyomásunk, koleszterin- és vércukorszintünk, ez pedig növeli a szívbetegségek és a stroke rizikóját.
 2. Egy másik amerikai tanulmány szerint az alkohol nem engedi megtisztulni agyunkat a méreganyagoktól, ezáltal elősegítheti az agysejtek pusztulását és az Alzheimer-kór kialakulását.
 3. Az italozás lerövidíti a várható élettartamot – állítják a Washingtoni Egyetem és a Cambridge-i Egyetem kutatói. Szerintük már napi egy ital is értékes időt vesz el az életünkből, akár ötszörösére is növelheti az idő előtti halálozás esélyét. Szerintük ha valaki egy héten 10 pohár bort gurít le, akkor pedig akár két évet is elvehet az életéből.
 4. Egy májusi, 4098 ember részvételével készült finn tanulmány szerzői szerint egy ültő helyünkben két pohár bor legurítása 40 százalékkal csökkenti az éjszakai alvás várható minőségét. De már egy kevés alkohol is éreztetheti hatását: 10 százalékkal alszunk rosszabbul, ha mértéket tartunk, állítják a tudósok.
 5. Emeli a prosztatarák kockázatát – írják a bécsi tudósok: ugyanazok, akik fent még azt állították, hogy csökkenti. Akkor hogy is van ez? Nos, a lényeg a bor fajtája: a vörösbor segít a rizikó csökkentésében, a fehér viszont (rendszeresen fogyasztva) akár 26 százalékkal növelheti a prosztatarák kialakulásának esélyét.

https://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/arthat-e_a_borfogyasztas/20181009095210

Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége
(Somló hegy, Ság-hegy, Kis-Somlyó hegy)

Címünk: