Minden, amit a Somlói borvidékről tudni érdemes.

Köszöntjük borvidékünkön!

Ha Veszprémből haladunk Magyarország nyugati határa felé, amerre csak nézünk, síkságot látunk mindenütt. A csonkakúp formájú Somló hegy úgy emelkedik ki a tájból, mintha véletlenül került volna oda, talán ezért is nevezi a népnyelv úgy, hogy Isten itt felejtett kalapja. A metaforát egyesek Mikszáthnak, mások Vörösmartynak tulajdonítják, hogy melyikük mondta, nem tudni, de kétségkívül találó. A 432 méter magas tanúhegy uralja a tájat, a felső harmadában a távolról is jól látható bazaltoszlopok, alatta a 350 méteres magasságig felkúszó szőlőültetvények nyújtanak festői látványt.

A maga 480 hektáros termőterületével ez Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, melyet a Ság- és a Kis-Somlyó hegy termőhelyeivel együtt – melyet a közös geológiai eredet és történetiség egyesít – a legújabb névváltozás óta ismét Somlói borvidékként ismerhetnek. Világszínvonalú, különleges borok születnek itt, amelyek a borászok szakértelme mellett leginkább a termőtájnak köszönhetik egyediségüket.

Legyen az egy pohár víz, egy szem paradicsom vagy érett szeder, ha a Somló, Ság és Kis-Somlyó hegyekrőll származik, az ízében hordozza a „somlóiság” lényegét. Aki figyelmesen kóstol, meg fogja érezni mindben azt a leheletfinom sósságot, amely a vulkáni anyagokban gazdag talajnak köszönhető, és amely a borok ízében időnként határozottabban is megjelenik.

A szőlőművelés és borkészítés hagyományait a rómaiak honosították meg ezen a vidéken. A honfoglaló magyarok aztán magukkal hozták a saját szőlőfajtáikat, és a két világ találkozásából új minőség született. Valószínűleg így alakult ki a borvidék máig meghatározó két szőlőfajtája, a furmint és a hárslevelű. Minden jel arra mutat, hogy a helyi ligeti szőlők és a honfoglaló magyarok által behozott fajták keresztezésének köszönhetjük a Somló mára emblematikussá vált fajtáját, a juhfarkot is. Az olaszrizling és a tramini sokkal később, a filoxéravész utáni évtizedekben jelent meg a területen, de ma már nagyon erőteljesen hozzátartoznak a borvidék fajta- és ízképéhez.

Furmint, hárslevelű, juhfark, olaszrizling. A Somlói borvidék négy meghatározó szőlőfajtáját szinte minden helyi szőlőskertben megtaláljuk. Mellettük van még jónéhány engedélyezett szőlőfajta, amely a borvidék fehér-, és most már rozé- és vörösborainak, valamint pezsgőinek alapanyagául szolgál.

Töltsünk bár a poharunkba juhfarkot, furmintot, olaszrizlinget vagy hárslevelűt, a fajta karaktere mellett szinte minden kóstoláskor előtűnik a „somlóiság” is. A borok illat-és ízvilágban egyaránt felismerhető a termőhely sós, tűzköves jellege, szerkezetében pedig a masszív savtartalom, ami szintén fontos jellemzőjük. Ezért is szokás azt mondani, hogy a jó somlói bor az ünnepi töltött káposzta leghűségesebb társa. A stílus kialakításában a fahordós érlelés is szerepet játszik, de a bort szinte soha nem töltik új hordóba, és a kis méretű hordók használata is viszonylag ritka, ahogy, bár növekvő gyakorisággal a tartályos érlelés is.

A somlói a türelmes emberek bora, fiatalon ugyanis ritkán mutat olyan szépségeket és mélységeket, amilyeneket egy korosabb palack rejt. Aki jót akar magának, elfekteti a bort, és kétéves kora előtt nem nyitja ki, vagy a közhiedelemmel ellentétben bátran megvesz egy 4-5 éves Somlóit. Nem kell félni, a somlói borok többsége hosszan érlelhető, és akár egy évtized múlva is tökéletes formában találjuk. Ugyanakkor aki szívesebben kóstol frissebb, fiatalosabb tételeket, ma már az is talál a Somlón ízlésének megfelelő borokat, mivel egyre elterjedtebb a reduktív technológia használata is.

Az a vendég, aki eltölt néhány napot a Somló hegyen, körbejárja a szoknyát, felsétál a romjaiban is méltóságteljes várhoz, megcsodálja a kilátást a csúcsról, beleszippant a tél végén a medvehagyma, tavasszal a virágos mező, ősszel az érett gyümölcsök illatától terhes levegőbe, végig sétál a Ság hegyi geológiai tanösvényen és megtekinti az 5,5-6 millió éve kialudt tűzhányó kibányászott kráterét, megpihen Kis-Somlyón a Királykőnél, és közben meg-megáll a pincészeteknél egy pohár borra, az a vendég már fogalmat alkothat arról, hogy mit jelent a „somlóiság”.

Borvidéki interaktív térkép

Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége
(Somló hegy, Ság-hegy, Kis-Somlyó hegy)

Címünk: