Szabó Családi Pincészet

A Somló-hegy délnyugati oldalán a Séd forrás felett a Ragalja dűlőben helyezkedik el. Talaja vulkanikus eredetű morzsalékos (srétes), amely a különleges mikroklímával párosulva kiváló minőségű és jellegzetesen - somlai ízhatású - karakteres borok termelését teszi lehetővé. A szőlő termesztése, feldolgozása, a bor kezelése és érlelése a hagyományokra épülve történik, természetesen ötvözve a mai kor borászati eredményeivel.
Területünkön kiváló eredményeket értünk el Juhfark termelésével. Palackozott borainkat több régiós és országos versenyen díjazták arany, illetve ezüst éremmel.

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van 15-20 fős társaság fogadására és borkóstolásra. Időpontegyeztetés a 20/910 4050 telefonszámon

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945