A Somlói bor

Hazánk legkisebb borvidéke a Somlói Borvidék 1998-ban egészült ki a Somló „két kisöccsével” a Ság heggyel és a Kissomlyóval.
A 279 méter magas Sághegy és 220 méter magas Kissomlyó a Balaton-felvidék tanhegyeinek láncolatába illeszkedő egykori tűzhányók, a Marcal és a Rába által körülhatárolt Kisalföldön helyezkednek el. A földtörténeti eseményeknek köszönhetően létrejött jellegzetes növény és állatvilág önálló természeti egységet alkot.
A Somló, a Sághegy és a Kissomyló borai az 1800-as években világklasszisként voltak számon tartva és nagy rajongótáborral rendelkeztek Európa-szerte. A filoxéravészt megelőzően a bor hírneve a tokajiéval vetekedett és uralkodóházak előkelőségei hódoltak a különleges ital élvezetének.
A bor a körülötte szövődő legendákat a gyógyhatásának köszönhette, amit számos történelmi példa is igazol.

A somlói bort az XX. századi irodalom is elkényeztette, a ma idézett sorok főleg Márai Sándor és Hamvas Béla tollából erednek, akik a tájegység borainak nagy fogyasztói voltak:

„Más a helyzet a somlaival. Már a neve körül sok a fogalomzavar: ejtik „somlainak”, aztán „somlyói”-nak, de mindez csak suta beszédhiba. Becsületes neve „somlói”, s mint a nagynevű, kihaló családok, ez a bor is megköveteli, hogy nevét helyesen és tisztességesen ejtsük. Ez a magyar borok fejedelme. Kis területen termelik, s már nem sokáig: fáradt bor, lassan kivész a szőlőkből ez a fajta. Illata olyan, mint a fehér burgundié, de annál is nemesebb. Van egy fajta somlói, „Arany tűz” a neve, s pontosan olyan: tűz és arany keveréke. Ez a bor rábeszél. Ezt mondja: „Élj”. Ezt az egyetlen szót mondja, de olyan következetes erővel, mint a latin versek a nagy tanulságokat. Mit szívott össze ez a bor a napsütésben, évszázados illatokban!”

Márai Sándor, Magyar borok, 1941

A borvidék legnagyobb területét kitevő somlói ültetvények borai mellett érdemes nagyobb figyelmet szentelni az elfeledett két „kis öcsnek” is.
Általánosan elfogadott tény, ugyanis, hogy a Sághegyen készült bor az annyira kedvelt a minerális jelleget még a Somlóinál is markánsabban jeleníti meg. A Kissomlyón ugyanakkor a harmonikusabb, lágyabb és egységesebb zamatok az uralkodóak.
Az irodalmi dicséreteknek és egy maroknyi elkötelezett borász tiszteletreméltó törekvéseinek köszönhetően a terület legendás borai ma lassan újra élednek és elnyerik régi hírnevüket.