A Kissomlyói bor

A Ságtól néhány kilóméterre Délre Dél-Kemenesalján található a Kissomyló. A 131 ha zártkerti terület közigazgatásilag Borgáta és Kissomyló településhez tartozik. A történelmi hagyományokat őrző helyi szőlősgazdák azt állítják, hogy az itteni klíma jobb eredményeket garantál, mint a Somlón vagy a Ság hegyen. A kissomlyói borok lágyabbak teltebbek és leginkább a somlóvásárheyi borokhoz hasonlítanak.
A különleges beltartalom az egyedi mikorklíma, és a bazaltkő melegtartó képességének együttes érvényesülésével magyarázható, amelyhez évszázados szaktudás párosul.
A Kissomyló tetején található bányakráterben nagyszerűen megfigyelhető, hogy a hegy bazalttömbjére csak nagyon vékony, mintegy 20-25 cm-es földréteg tapad. Ebben a vékony talajban a szőlő gyökere könnyen eléri a forró kőréteget, amely melegen tartja a növényt és minerális jelleget kölcsönöz a gyümölcsnek. Ennek a jelenségnek köszönhetően a Kissomlyón napokkal, vagy akár hetekkel is korábban indul a tőkék tavaszi fakadása. De jó példa még, hogy a hegyen megterem a melegkedvelő füge is.

A borvidék leglágyabb borai, ugyanolyan hosszan tartó fahordós érleléssel készülnek, mint a Ságon vagy a Somlón, de nem hiányzik belőlük a zamatosság és kellemes savasság sem.
A Kissomylón nem folyik piaci céllal történő termelés, sok az apró pince, ahol azonban minden érdeklődőt szívesen invitálnak egy pohár jó borra. Ezek között a legelterjedtebb az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, a tramini, a chardonnay, a sauvignon blanc és a királyleányka vagy a juhfark. Végh Rezső nyugdíjas erdész és szenvedélyes borász már nagy hírnevet szereztek a termőterületnek.
A kistermelőket sajnos, a bürokrácia duplán sújtja, az akadályok könnyebb leküzdése érdekében ezért a Kissomlyón elindult egy szőlész, borász együttműködés, amely a Királykő Szövetkezet nevet viseli. Az elnevezés arra a bazaltfalra utal, amely a tatárok elől menekülő IV. Béla király rejteke volt ezzel mentve meg a nagy királyt üldözőitől.
A sziklán emléktábla őrzi a király megmenekülését.