Borok

A borpiramis felépítéséről

A piramis alján találhatóak az asztali és tájborok, amelyeknél a borvidékre való utalás nem lehetséges.
A következő kategória a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, egyszerűbben a borvidéki minőségi bor.
Szigorúbb szabályok szerint készül a Védett Eredetű Bor, és a piramis csúcsán helyezkednek el a Dűlőszelektált Borok, amelyek a nevesített, jól körülhatárolható területi egységek, a DŰLŐK legkiválóbb alapanyagaiból, meghatározott technológia szerint készülnek.
A Védett Eredetű Bor, és dűlőszelektált borokért garanciát vállal a termelővel együtt a borvidék Borminősítő Bizottsága is.
A Somlói Borvidék Védett Eredetű borai a 2005 évi szürettől kezdődően az FVM által kihírdetésre kerülő szabályzat alapján készülnek, a dűlőszelekció során a szabályzatban és a térképen megjelölt dűlőnevek használhatóak.
Kívánjuk, hogy a kedves érdeklődő Borbarát minél több dűlő termését megkóstólja, és azokban örömét leli.

A Somló hegy legismertebb borai

JUHFARK
Nevét a birka farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Az e fajtából származó bor illatában a csonthéjas gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró, brazildió, kókuszdió héja összetett illatjegyei találhatók. Határozott savai elegáns, férfias fanyarságot képeznek.
Csak néhány, erre alkalmas területen terem ez a szőlőfajta. Bora szalmasárga, illata jellegzetes. Az érlelést nagyon meghálálja, szépen öregszik.

FURMINT
A furmint szőlő származása nem tisztázott. Tőkéje kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel. Fürtje középnagy, laza, hengeres. A szőlőfajtából extraktban és nemes savakban gazdag, tüzes, elegáns, arisztokrata bor készül. Hosszú érlelést igényel, jól eltartható. Megfelelő feltételekkel csodálatosan aszúsodik. Illata fiatalon az érett almára és körtére, ászkolás után ananászra, mangóra, mézre, dióra emlékeztető.
Somlói borvidékünk jellegzetes bora ez a kemény karakterű, határozott savakat tartalmazó száraz borkülönlegesség, melyet 12-14 °C-on fogyasszuk!

OLASZRIZLING
Borrégióink egyik legismertebb fajtája. Élvezeti értékét a jó minőségű olaszrizling bor illata - egyes szakértők szerint - a rezedára emlékeztető keserűmandulát idéző utóíze adja. Savai nemesek és elegánsak. Üde, zöld-fehér színe, bársonyos savai, tüzes zamata teszi a száraz borok között a egyik legnépszerűbbé. 12 °C hőmérsékleten fogyasztva páratlan élményt nyújt.

TRAMINI
Bár nevét a dél-tiroli Traminról kapta, egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőzetű. Fürtje kicsi, szabálytalan alakú, tömött vagy közepesen tömött. Fürt-átlagtömege 6 dkg. Fürtkocsánya rövid, erősen fásodó. Bogyói kicsik vagy középnagyok, kissé megnyúlt gömbölyűek, szürkés árnyalatú, világos vagy sötétebb húspiros színűek, hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, különleges, édes, fűszeres zamatúak. A szürkebaráttal egyidőben érik. Mustja a gyengébb évjáratokban is eléri a 18-20 cukorfokot. Kis, vastag héjú bogyója, sok magja következtében lényeredéke az átlagosnál kisebb. Bora fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres zamatú, lágy, finom. A fahordós ászkolás tovább nemesíti e bor zamatát. Íze és illata 10-12 °C - ra hűtve nyújt igazi élvezetet.

HÁRSLEVELŰ
Tokéje erős növekedésű, vesszői vastagok, világosbarna színűek. Világossárgás -zöldes vitorlalemezei jellegzetesek. Levele csipkés szélű, a furmintéhoz hasonló, de kissé világosabb, fonákja kevésbé gyapjas. Hatalmas, olykor 40 cm-es fürtjei a végén olykor elágaznak. Bogyói kicsinyek, gömbölydedek, zöldessárgák, vékonyhéjúak, lédúsak és édesek. Savtartalma viszonylag alacsony. Jól aszúsodik.
Boraira finom illat és zamat, harmónia és testesség a legjellemzőbb. Illatában egy tavaszi virágcsokor és gyümölcsökkel teli kosár illatjegyei sűrűsödnek össze. Elegáns, fűszeres ízeit a zöldmandula utóíze kíséri, amelyet előnyösen egészít ki magas extrakttartalma. Lágy elegáns savakkal rendelkezik néha fanyar, de kellemes utóízzel. Általában szárnyas és halételekhez, déli gyümölcsökkel készített gasztronómiai remekekhez ajánljuk.