Tisztelt Hegyközségi Tagok!

A koronavírus (COVID-19) járvánnyal kapcsolatosan több típusú intézkedést vezetett be és készít elő Magyarország Kormánya. Ezen intézkedések kihatással vannak a szőlő és bortermelői, valamint a hegyközségi munkára is az alábbi két területen:

  • járványügyi intézkedések:

A 41/2020 (III.11.) Kormányrendelet 4. § (d) pont értelmében „zárt helyen száz főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.”

Figyelembe véve, hogy a tavaszi periódus a hegyközségi közgyűlések időszaka, a HNT jogértelmezéssel fordult az Agrárminisztérium Jogalkotási Főosztályához. A Főosztály jogértelmezése szerint a résztvevő személyek számára vonatkozó rendelkezést úgy kell figyelembe venni, mintha valamennyi meghívott személy részt venne a rendezvényen. A korlátozás érvényesítése a rendező, azaz esetünkben a hegyközségi szervezet elnökének a felelőssége.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javasolja és kéri a hegyközségi közgyűlések megtartásának elhalasztását. Ezen kérésük alapja, hogy valamennyi hegyközség taglétszáma meghaladja a 100 valamint legtöbb esetben az 500 főt, így a közgyűlésekre ezen korlátozások vonatkoznak.

Javasolja továbbá, hogy a korlátozás alá jelenleg még nem tartozó, de nagyobb létszámú borászati rendezvények (pl.: termelői fórumok, borversenyek) megtartása előtt minden esetben egyeztessünk a helyi hatóságokkal, és az ő véleményük kikérése mellett döntsünk az adott esemény megrendezéséről.

Fentiek értelmében  tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. április 9-ére tervezett Borvidéki Borverseny kiírását határozatlan ideig elhalasztjuk.

  • köztestületi megelőző intézkedések:

A járványügyi helyzet egyelőre nem indokolja a hegybírói, regionális titkári és titkársági ügyintézés felfüggesztését, hiszen a Kormányhivatalok és a NÉBIH is folytatják munkájukat. A járványveszély csökkentése miatt ugyanakkor megelőző intézkedések bevezetése indokolt annak érdekében, hogy csökkentsük a hegyközségi irodákban dolgozó munkatársak megfertőzésének veszélyét.

Kérem, hogy a személyes hegyközségi ügyintézést a szükségesen minimális mértékre csökkentsék. Ennek érdekében előzetesen telefonon egyeztessenek időpontot a kollégákkal.

A hegyközségi irodában további intézkedésig egyszerre csak 1 ügyfél tartózkodhat!

Kérem továbbá, hogy a szükséges igazolások, engedélyek, származási bizonyítványok, okmányok kérelmeit emailen, vagy E-papír (www.epapir.gov.hu) formájában szíveskedjenek előzetesen megküldeni a kollégák részére, akik a dokumentum átvételére előre egyeztetett módon nyújtanak lehetőséget.

A koronavírus járvány kihatással van az Európai Unió, így hazánk gazdasági kapcsolataira egyaránt. A kormany.hu weboldalon és a médiában megjelent gazdaságvédelmi akciótervek kidolgozását az Agrárminisztérium is megkezdte. Tájékoztatom Önöket, hogy a HNT elnökségi tagjainak visszajelzései alapján a HNT egy előzetes szakmai előterjesztést nyújt be az Agrárminisztériumnak ezzel összefüggésben.

Segítő együttműködésüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:  

Baráth Sándor

elnök

Telefon: +36 30 946 5160

image001

Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége

H–8481 Somlóvásárhely, Somlai u. 1.

www.somloiborvidek.hu

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945