Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Kft, támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2018.06.11. 

Erős támadásba lendült a lisztharmat levélen és fürtön, valamint a peronoszpóra is erősödik a leveleken!

A kötődés után rövid idő alatt borsó nagyságig növekedtek a bogyók a borvidék tőkéin. A hajtások is intenzíven növekednek, amihez a meleg és zivataros időjárás is hozzá segíti a szőlőt.

Alig telt el egy hét a legutóbbi helyzetjelentés óta, de a szőlő lisztharmatnak ugrásszerűen emelkedett a fertőzési nyomása és sajnos a fertőzés tünetei is erősen felszaporodtak. Főként az érzékeny fajtákon láthatjuk az aggasztó mértékű fertőzéseket levélen és fürtön egyaránt. Többségében a kezdeti fürt tünetek láthatóak csak, de a rossz példát kerüljük el és időben végezzük el a kezeléseket! A szőlő lisztharmat fertőző anyagai nem jutnak messzire egy adott területen belül, ezért a védekezési döntéseknél egy fontos szempont, hogy a szomszédban fejlődő tőkéken mekkora a fertőzés. Ha erős lisztharmat gócok vannak jelen a szomszédban, akkor a közeli területet még gondosabb szerválasztással kell megvédeni!

Ha permetezés után 2 órán belül 10 mm – nél nagyobb mennyiségű csapadék hull, akkor a védelem jelentősen veszít hatásfokából, ezért a permetezést javasolt megismételni. Ha a száradási idő után érkezik az eső, a kontakt hatóanyaggal védett szőlőnél mérlegelnünk kell és le kell rövidíteni a permetezési fordulót. Ebben az esetben 7-10 naponta érdemes védekezni.

A csapadékos időszakban a szőlő peronoszpóra fertőzésveszélye is fokozódik, ezért használjunk felszívódó hatóanyagot és ebben az időszakban ne kockáztassuk a lomb egészségét! A szőlő peronoszpóra fertőző spóráit szóró levélfoltok szinte minden vizsgált ültetvényben megtalálhatóak a Somlón, ezért legyünk óvatosak a szerválasztásnál! 

  20180611 120180611 2

Szőlő lisztharmat fürtön (Somló-dobai oldal 06.06.-án) és szőlő peronoszpóra levélen (Somló-somlóvásárhelyi oldal 06.06.-án) 

A tarka szőlőmoly lárvái már nem láthatóak a fürtökben, ezért ellenük most nem kell védekezni. Első nemzedékük kártétele magasabb volt, mint a korábbi években, ezért a II. nemzedék elleni védelemre készülni kell majd.

Az amerikai szőlőkabóca lárvái gyorsan fejlődnek, ezért ha még nem védekeztünk a lárvák ellen, csökkentsük a zárlati aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzési kockázatát ezzel a kezeléssel.

Ajánlott növényvédelmi technológia:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Topas 100 EC vagy Dynali

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold Plus WP, vagy Pergado F (szürkerothadás ellen is) vagy Quadris Max (szürkepenész ellen is)

 

amerikai szőlőkabóca ellen: Karate Zeon vagy Luzindo

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945