Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Kft, támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2018.06.04. 

Óvatosan időzítsük a növényvédelmet a borvidéken, figyeljük az időjárás változásait!

A virágzás végén és a kisbogyós állapotban vannak a fajták a borvidéken. A júniusi első hétvége és az azt követő napok meleg frontokkal köszöntenek be, de a jövő héten elszórtan várhatóak zivatarok.

Az időjárástól függően különös figyelemmel kell terveznünk a kezeléseket ebben az időszakban. A kis bogyók védelme az elsődleges, de számolnunk kell a leveleken már több hete kialakult lisztharmat fertőzésekkel. A szőlő lisztharmat tünetei a kezeletlen tőkéken mindenütt fellelhetők, vagy a lomb belsejében bújhat meg egy-egy fertőzési góc. Ezért mindenek előtt a hatóanyag és a kezelés időpontjának a megválasztása most rendkívül fontos. A szőlő lisztharmat számára kedvező hőmérséklet ezekben a napokban biztosítja a telepek szaporodását. A sokáig védtelenül álló kis bogyók gyorsan fertőződnek, ezért aki még nem védekezett a virágzás után, az nagyobb fertőzési kockázattal kell, hogy számoljon. A bogyók védelme érdekében válasszuk olyan hatóanyagot a lisztharmat ellen, ami felszívódó és nem azonos a virágzás előtt használt készítménnyel, valamint ezt a gombaölő szert egészítsük ki kénnel. Az ökológiai gazdálkodásban a kén mellett tapadásfokozó és a micéliumokat szárító készítményt alkalmazzunk. Utóbbi esetben 10 naponta tervezzük a kezelést.

A szőlő peronoszpóra első tünetei több borvidékünkön, így a Somlón is megjelentek. A fertőzés későbbi erőssége csak akkor fokozódik, ha az elkövetkezendő napokban csapadék hull, vagy a levegő páratartalma emelkedik és levélnedvesség hosszan mérhető lesz. Ez esetben a fürtök védelme érdekében válasszuk a felszívódó és kontakt kombinációkat, vagy 7-10 naponta a kontakt megoldásokat. Ha szárazabbá válik az időjárás, akkor a kontakt hatású gombaölő szerek alkalmazása is elegendő.

A tarka szőlőmoly fejlett lárvái még láthatóak a fürtökben, ezért június első napjaiban használjunk lárvaölő készítményt. Az amerikai szőlőkabóca lárva rajzása megfigyelhető és a fejlettségük alapján javasolt a védekezést elkezdeni ellenük.

A tápanyaghiány tüneteivel kezdetlegesen, de találkozhatunk már a borvidéken, ezért ne feledkezzünk meg a növénykondicionálásról sem!

 

20180604 120180604 2

Szőlő lisztharmat és szőlő peronoszpóra levéltünetei a Somlón 2018.05.23.-án 

Ajánlott növényvédelmi technológia a virágzásban, ill. virágzás után:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold Plus WP, vagy Pergado F (szürkepenész ellen is), vagy Quadris (szürkepenész ellen is)

tarka szőlőmoly ellen: Affirm 095 SG, vagy Karate Zeon 5 CS

 

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945