Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Kft, támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2018.05.23. 

Rejtőzködve, a leveleken fejlődik a lisztharmat és a kötődött bogyókat támadja

A fajták egy része fővirágzásban, vagy a virágzás végén áll, de a késői érésűek virágzása most kezdődik. A zivatarok átvonulása után és az újabb felmelegedés közeledtével továbbra is gyorsan fejlődik a szőlő.

A dús lombozat belsejében a szőlő lisztharmat tünetei 4-5 nappal ezelőtt már láthatóvá váltak. Ott, ahol a permetlé nehezen, vagy nem éri el őket gyorsan fejlődnek a telepeik. A virágzáskor végzett alapos permetezés is magában hordozza a fertőzés esélyét, hiszen a virágzás végén a pártasapkák lehullásával a bogyókezdemények védtelenül állnak. Ezért erősen ajánlott ebben az időszakban a szokásosnál gyakoribb permetezés (7 naponta), vagy a kén mellett a felszívódó hatóanyag használata. Ez utóbbi javasolt akkor is, ha a lombozat annyira dús, hogy nem tudunk elegendő fedettséget elérni a növény minden részén. Ennek a kezelésnek az elmaradása, időbeni késése jelentős veszteséget okozhat a fürtökön a lisztharmat által. 

 20180523

Szőlő lisztharmat (Somlószőlős 2018.05.17.)

 A csapadék hatására a szőlő peronoszpóra spórái szintén megtapadhattak a leveleken, amivel 4-5 nap múlva kialakulhatnak az első olajfoltok. Az eső után több órán keresztül mérhető levélfelület nedvesség segíti ezt a folyamatot. Ezért a szőlő peronoszpóra elleni védekezést is tervezzük úgy, hogy lehetőleg minél előbb használjunk olyan készítményt, amely a megtapadt spórák ellen hat és a tünetek kifejlődését akadályozza meg.

A tarka szőlőmoly lárvakelése 6-7 nappal ezelőtt elkezdődött és 10-15 % gyakorisággal megtalálhatók a lárvák a fürtökben. Ez alatt az időszak alatt gyéríthetjük számukat, vagy a fejlett lárvanemzedék kialakulását akadályozhatjuk meg, ha lárvaölő szerrel 1, esetleg 7 nap múlva (elhúzódó kelés esetén) még 1 alkalommal kezelünk. Akadályozzuk meg a lárvakártételt!

A szőlőmoly lárvarágás a virágzás időszakában a szürkerothadás fertőzésének veszélyét erősíti. Emiatt választhatjuk azokat a készítményeket, amelyek a szürkerothadás elleni mellékhatással is rendelkeznek.

Az amerikai szőlőkabóca lárvái rajzanak, ezért, valamint gyors fejlődésük miatt javasolt a virágzás után védekezni ellenük, hogy az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzését elkerüljük.

Ajánlott növényvédelmi technológia a virágzásban, ill. virágzás után:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold Mz 68 WG, vagy Pergado F (szürkepenész ellen is), vagy Quadris (szürkepenész ellen is)

tarka szőlőmoly ellen: Affirm 095 SG, vagy Karate Zeon 5 CS

 

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC (csak virágzás után)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945