Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Kft, támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2018.05.16. 

Szőlő fenológia: virágzás előtt, virágzás kezdete

Az időjárás szélsőségei jól megfigyelhetőek az elmúlt években, májusban is. Egy közös tulajdonsága a szőlő növényvédelme szempontjából ezeknek az éveknek az volt, hogy a szőlő lisztharmat május utolsó dekádjában fertőzött a Somlón.

2016-ban és 2017-ben, április végén és május elején a hideg miatt aggódhattunk a Somlón és sajnos nem alaptalanul. A fagykár a hegy több oldalán mutatta tüneteit. 2018 májusa ettől eltérően a másik szélsőség felé közelít, amikor a nyárias meleg betörése a gyors fejlődést segítette a szőlőn és az ilyenkor szokásos fejlettségnél 2 héttel későbbi állapot a jellemző. A borvidék klímája abban sajátos, hogy a máshol megszokott szőlővédelmi vészhelyzetek eltérő időszakban, vagy eltérő erősséggel jelentkeznek. Addig, amíg a borvidékeink közül 2018-ban több helyen már április végén, május elején megjelent a szőlő lisztharmat első tünete, a Somlón az elkövetkező napokban várható. A május közepén lehullott várva várt csapadék segíti az aszkospórák kiszabadulását és megtapadását az alsó, tőketörzshöz közel eső leveleken. Az első könnyen észrevehető tünetek megjelenésével kell számolnunk, főként akkor, ha a hőmérséklet 20 C◦ fölé emelkedik. Mivel a gyorsan fejlődő lombon könnyebb a spórák megtapadásának lehetősége ezért az eddig nem védett tőkéken mindenütt kialakulhatnak az első lisztharmat tünetek. A fertőzés megelőzésére használhatunk kontakt hatóanyagot, de ebben az esetben nagyon fontos a lombfelület teljes védelme, azaz mindenhová kell jutnia permetlének, hogy a kockázatot elkerüljük. Kiemelt szempont az is, hogy 7-10 naponta védekezni tudjunk. Ha a felszívódó hatóanyagot választunk, azzal a kockázatot jelentősen lecsökkentjük. Mivel a virágzás előtt vagy elején állunk, ilyenkor különösen fontos a megfelelő védelem. Ha a permetezési fordulót 2 hétre állítjuk be, akkor a kén hatóanyag mellé a felszívódó szert is ki kell juttatnunk a szőlő lisztharmat ellen.

20180516

 A május végén jellemző időjárástól, azaz a csapadék intenzitásától és gyakoriságától függően a szőlő peronoszpóra első fertőzéseivel is számolnunk kell. Ezt a fertőzési folyamatot gyorsíthatja a reggelente vagy a csapadék után kialakuló ködpára és a tartós levélfelületi nedvesség. Az előrejelzések szerint a lehetséges futó záporok, valamint az érzékeny virágzási időszak közeledése miatt válasszunk megbízható peronoszpóra elleni készítményt!

A tarka szőlőmoly rajzása korán kezdődött ebben az évben és nagy egyedszámmal zajlik. Az első lárvák kelése hamarosan várható, ezért a következő permetezésnél már szükséges lehet a lárvaölő szerek használata!                                                                                                       

 

 

Az amerikai szőlőkabóca májusi lárvakelése megtörtént. A védekezést időzítsük a fejlettebb lárvák ellen, várhatóan május utolsó napjaira. A méhekre veszélyes rovarölő szerekkel virágzásban ne permetezzünk!

Ajánlott növényvédelmi technológia a virágzás előtti időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold Mz 68 WG, vagy Pergado F

tarka szőlőmoly ellen: Affirm 095 SG, vagy Karate Zeon 5 CS 

Sikeres, környezetkímélő növényvédelmi évjáratot és jó egészséget kívánunk!

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945