Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.08.17. 

A korán érő fajták betakarítása folyik, a késői érésűek szüretét tervezzük, de közben ne feledkezzünk el a károsítókról!

Az időjárás augusztus hónap közepéig kedvezett a szőlő érési folyamatának. Időnként a túlzottan magas léghőmérséklettől és a nap UV sugaraitól tartottunk, de összességében kiegyensúlyozottnak mondható ez az időszak a borvidék időjárása tekintetében. Az elmúlt két hétben lehullott csapadék mennyisége 25-30 mm között alakult.

A csapadékos napok alkalmat adtak arra, hogy a szőlő szürkerothadás a sérült repedt bogyókon, tömött fürtökben megtelepedjen. Az első fertőzések kialakulása után azonban annyira ingadozó és alacsony volt a légköri pára, és meleg a levegő hőmérséklete, hogy ezek a fertőzések nem fejlődtek tovább. A nem túl látványos rothadás gócok azon a területen szaporodhatnak fel a későbbiekben, ahol a harmatképződés erősebb lesz, vagy nagyobb mennyiségű csapadék hull. A szürkerothadásnak kitett terület az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Somló hegy nyugati oldala, valamint a somlószőlősi oldal, ahol a hegy lábánál a mélyebb fekvésű részeken gyorsan erősödhet a fertőzés. Már csak az a kérdés, hogy a borvidéken a pincébe később bekerülő fajták mennyire vannak veszélyben. Ha óvatosak akarunk lenni, akkor a várakozási időket figyelembe véve az eső előtt, vagy a párás időszak kezdete előtt juttassunk ki rothadás elleni készítményt a később szüretelni kívánt fajtákon. Az ajánlott készítmények várakozási idejét zárójelben a szer neve mögött olvashatjuk. 

 

20170817

 

Ajánlott szürkerothadás elleni készítmények:

Syngenta:

szőlő szürkerothadás ellen: Chorus 50 WG (14 nap) vagy Switch 62,5 WG (21 nap)

BASF:

szőlő szürkerothadás ellen: Rovral Aquaflow (7 nap) vagy Scala (21 nap) 

Kérdéseikkel, véleményeikkel várjuk jelentkezésüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

 

Jó egészséget és sikeres szüretet kívánunk! 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945