Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.07.20.

A szőlő lisztharmat a bogyókon már nem okozhat fertőzést, a szőlő peronoszpóra a hajtások fiatal levelein maradhat fenn.

Az enyhülést hozó lehűlés után újra kánikulai az időjárás és a csapadék mennyisége is alig volt mérhető (1mm alatt) az elmúlt 1 hét alatt. A száraz és meleg légtömegek miatt a páratartalom is csökkent és a hét második felében harmat (levélnedvesség) sem volt mérhető. Ez az időjárás a szőlő fejlődését gyorsítja és a fürtzáródás, valamint egy-két fajtánál a zsendülési folyamat is elkezdődött.

A tarka szőlőmoly második nemzedéke lerakta tojásait, amiből elkezdődött a lárvák kelése. Az eddig kikelt lárvaszám nem túl nagy, de esetenként szükség lehet a lárvák elleni kezelésre. A szőlő levélatkák és a szőlő gubacsatkák számára kedvező időjárás miatt a mostanában zajló vonulás lehetőséget ad az atkák számának gyérítésére. Ha ebben az időszakban atkaölő szert, vagy a kártevő csoportot gyérítő kén hatóanyagot juttatunk ki, akkor a kora tavaszi kártétel mérséklődhet, megszűnhet.

A szőlő lisztharmat a 31-32 Cᵒ feletti melegben nem fejlődik, de az alacsonyabb hőmérsékleten pl. a lomb belsejében, vagy az esti, hajnali órákban új erőre kap és a leveleket, fürtkocsányt támadhatja. A fürtök bogyóin új fertőzés már nem alakul ki. A számára alkalmas hőmérsékleten a leveleken szaporodik, ahol az áttelelő képletek kifejlesztésére készül. Ebben az időszakban a micéliumokat ölő hatású szer használata elegendő, amely elsődlegesen a kén. A korábban kialakult gyenge fürtfertőzés is ezzel a hatóanyaggal blokkolható. A magas UV sugárzás az erősen lelevelezett tőkéken a bogyók égését okozhatja, ezért ebben az időszakban csak az átlevegőzés érdekében óvatosan ritkítsunk a lombozatban!

A szőlő peronoszpóra a fiatal hajtásokon ritkán van jelen. Az időjárás alakulásától függően, ha nagyobb csapadék, vagy gyakori esők érkeznek, akkor ezekből indulhat el a következő fertőzési hullám, de már csak a leveleken. Ennek megelőzésére a kontakt hatású peronoszpóra elleni szerek használata biztonságot nyújt.

A szőlő szürkerothadás csak nagyobb mennyiségű csapadék hatására indíthat el fertőzéseket. Mivel nem lehetünk biztosak az idei nyár időjárásának alakulásában, ezért a fürtzáródáskor tartós megelőző védelemmel javasolt ellátni a fürtöket. Később az érés kezdetével keveset tehetünk egy esetleges járvány megállításában – ami remélhetőleg ezen a nyáron minél később (vagy nem) veszi kezdetét.

 

20170720   20170720 2

 

Tarka szőlőmoly lárva a bogyóban (bekarikázva) (Somlóvásárhely 2017.07.17.) és a szőlő lisztharmat micéliumai levélen (2017.07.18.)

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

szőlő szürkerothadás ellen: Chorus vagy Pergado F, Switch

tarka szőlőmoly ellen : Affirm vagy Karate Zeon 5 CS vagy Luzindo

amerikai szőlőkabócák ellen: Actara SC vagy Luzindo

atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Kumulus S

szőlő peronoszpóra ellen: Polyram DF vagy Delan 700 WG

szőlő szürkerothadás ellen: Cantus vagy Rovral Aquaflow vagy Scala

 

amerikai szőlőkabóca és tarka szőlőmoly ellen: Fendona 10 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945