Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.07.06.

A szőlőfürtökön most láthatóak a választott növényvédelmi módszerek hiányosságai - a fürtlisztharmat erősödött!

A futó záporok, nyári esők a Sághegy kivételével 10 mm, vagy az alatti csapadékot jelentettek a borvidék nagy részén, de a Sághegyen 18,2 mm hullott a mérőműszerek szerint az elmúlt 1 hét alatt. A hét végén és jövő hét közepén kisebb eső várható, de nagy mennyiségű csapadékkal és lehűléssel nem kell számolni.

 

Azokon a tőkéken, ahol időben megcsúszott a védekezés és nem tudtuk tartani a 10-14 napot a permetezési fordulókkal, vagy nem a megfelelő hatóanyagot választottuk, esetleg csak kontakt készítménnyel kezeltünk, ott látható a szőlőfürtökön a lisztharmat erős fertőzése. Ahol ez az állapot kialakult, ott több hatóanyag együttes bevetésére, a felületen lévő telepek gyors beszárítására és a fürtök belső védelmére is szükség van. Beavatkozás nélkül ezek a fürtök a lisztharmat áldozataivá válnak. A bogyók gyors növekedése a bogyórepedések gyakoriságát is növeli a lisztharmattal fertőzött felületeken, amely a rothadások megjelenését is maga után vonhatja. A sikerrel védett területeken a lisztharmat ellen még érdemes használni ként és felszívódó hatóanyagot, de minden esetben végezzünk a kezelés előtt hajtásritkítást, levelezést. A permetezéseket továbbra is 10-14 naponta ismételjük!

 

A szőlő peronoszpóra olajfoltok több helyen a borvidéken láthatóak, de a kezelések, ill. a meleg időjárás hatására többségükön nem képződnek fertőző spórák. Ritkán előfordul sporuláló folt is, ami azt mutatja, hogy nagy óvatossággal kell kezelni ezt a kórokozót. A fürtök védelme kulcsfontosságú és mivel a levélfelületen hosszú ideig mérhető a  nedvesség a Somlón és a borvidék többi részén is napról napra, ezért nem elégedhetünk meg a kontakt készítmények használatával a peronoszpóra ellen. Válasszunk felszívódó hatóanyagot!

 

Ebben az időszakban rovarölő szert nem kell használnunk a borvidéken. Az amerikai szőlőkabóca kifejlett alakjai ellen a rajzás erősödésekor, július közepétől készülhetünk a védekezésre. 

 

 

 20170706

 

 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

 

 Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Dynali vagy Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ 68 WG vagy Pergado F vagy Ridomil Gold Plus 42,5 WP

amerikai szőlőkabócák ellen: Actara SC vagy Luzindo 

BASF:

szőlő lisztharmat: Kumulus S+bármely tebukonazol hatóanyag

szőlő peronoszpóra: Orvego vagy Delan 700 WG vagy Polyram DF 

amerikai szőlőkabóca: Fendona 10 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945