Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.06.30.

A szőlő peronoszpóra újult erővel támad, a lisztharmat fertőzési nyomása folyamatosan erős.

Az előző napokban érkező frontzónák rövid felfrissüléssel, 34-39 mm csapadékkal jártak, de az elvonulásukat fülledt, párás meleg követte. A levegő relatív páratartalma 65-80 % között mozgott, ami a levelek felületén hosszú ideig mérhető levélnedvességet eredményezett. A következő napokban újabb csapadék, meleg idő várható.

A korábbi fertőzöttségi állapot a szőlő lisztharmat esetében megmaradt és sajnos a fürtökön újabb fertőzés tünetei jelentek meg a borvidéken. Ebben az állapotban, amikor fürtön és levélen egyaránt nagy a fertőzésveszély, a permetezési fordulókat érdemes lerövidíteni, különösen a már lisztharmatos területeken. Ennek hatásosságát természetesen a hajtásválogatás, csonkázás, lombritkítás segíti. Az eddig nem fertőzött területeken a gázosodó, felszívódó hatóanyagokat válasszuk, de a már fertőzött tőkéken és az érzékeny fajtákon (pl. Chardonnay, Hárslevelű..) a kén és a felszívódó hatóanyag kombinációja hozhat kielégítő eredményt. Ne kövessük el azt a hibát, hogy nem váltjuk a hatóanyagokat fordulóról fordulóra! Az egységnyi területre kijuttatandó hatóanyagot a permetlével maradéktalanul juttassuk ki, mert a permetlé spórolása, nem hoz költség megtakarítást, sőt felerősödik növényvédelmi probléma!

A szőlő peronoszpóra számára a tartós levél nedvesség jó feltételeket teremtett. A korábban kialakult kánikulában sporulálni nem tudó levélfoltokon ismét megjelentek a kivirágzó telepek, amelyek ontják magukból a fertőző spórákat (kezdeti fázisban). Az ismételten várható csapadék miatt erősítsük meg a szőlő peronoszpóra elleni védelmet. Használjunk felszívódó és egyben megelőző hatású hatóanyagot!

A tarka szőlőmoly elleni védekezés még nem indokolt. A borvidéken foltokban felszaporodó atkák ellen helyenként védekezhetünk, de ennek az optimális ideje július második felében lesz.

20170630

 

szőlő lisztharmat fürtön

 

 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Neoram 37,5 WG

szőlő gubacsatkák, levélatkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

amerikai szőlőkabócák ellen: Actara SC, Luzindo 

BASF:

szőlő lisztharmat: Sercadis vagy Kumulus S+bármely tebukonazol hatóanyag

szőlő peronoszpóra: Orvego, Delan 700 WG

amerikai szőlőkabóca: Fendona 10 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945