Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.06.15.

Az aszályos hét után csapadék és kisebb lehűlés jöhet, amivel fokozódhat a lisztharmat fertőzések gyakorisága!

Száraz és kimondottan meleg periódus végén vagyunk, amikor 1 hét alatt csupán 0,4-1,6 mm esőt mértek a készülékek. A hétvégére nagyobb mennyiségű eső várható, ami felkavarhatja az elmúlt napok nyugalmasabb időszakát, ami a szőlő kórokozókat illeti.

A szőlő lisztharmat a levélen történt fertőzései után a védetlen fürtökön csak a lombozattal körülvett árnyékos zónákban tudott megtelepedni. Ezek a fertőzések még nagyon figyelmes kereső munkával vehetők csak észre, de belőlük és a leveleken lévő fertőző telepekből nagy veszély leselkedik a még kicsi bogyókra. A hét végén bekövetkező lehűlés a lisztharmat számára kedvező hőmérsékletet teremt, ami miatt jó, ha a szőlőlevelek és fürtök felszívódó hatóanyaggal védettek a kórokozóval szemben. Amikor időben tudunk permetezni és meggyőződéssel állíthatjuk, hogy a leveleken, bogyókon még nincs lisztharmat fertőzés, akkor az ajánlott készítmények kontakt hatóanyagok nélkül is jó védelmet adnak. Ha viszont kicsi kétségünk van a fertőzöttséget illetően, akkor használjunk a felszívódó hatóanyag mellé kontakt hatásmódú ként is!

A hajtások gyors fejlődése miatt a klimatikus körülmények gyorsan változnak és gyorsan kialakulnak a lisztharmat fertőzés feltételei a lombozatban. Ezért fontos ebben az időszakban a hajtásválogatás, a zöldmunka elkezdése.

A szőlő peronoszpóra olajfoltjaival a borvidék szőlőiben még nem találkoztunk, de a most várható csapadék mennyiségétől és intenzitásától függően újabb fertőzési körülmények alakulhatnak majd ki. Érdemes a fürtöket is átvizsgálni, mert nem volt ritka olyan eset a korábbi években, amikor a fürtfertőzés korábban jelent meg, mint a levélfertőzés. Jelenleg megelőző hatásmódú és felszívódó szer használata javasolt, de ha a hét végén csak nyomokban hull csapadék, akkor elegendő a kontakt hatóanyag használata.

A tarka szőlőmoly lárvái még mindig jelen vannak a fürtökben. Ezért a jövő hét elején végzett kezelésekhez még indokoltan adagolhatunk lárvaölő szert. A virágzás vége felé kisebb nagyobb számú repcefénybogár telepedett be a fürtökbe, amely komoly kárt nem okoz.

 

20170615

 

Repcefénybogarak a fürtben (Somló, dobai oldal)

  

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

Syngenta:lisztharmat: Dynali

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ vagy Pergado F

tarka szőlőmoly: Karate Zeon 5 CS vagy Affirm

BASF:

szőlő lisztharmat: Sercadis vagy Vivando + Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Delan 700 WG vagy Acrobat MZ WG 

tarka szőlőmoly: Fendona 10 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945