Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.06.08.

Változékony idő, csapadék, érzékeny szőlőfejlettség együttesen növelik a szőlő kórokozók fertőzésveszélyét.

 A hidegfrontok betörésének hatására egy hét alatt a borvidéken 12-28 mm közötti csapadék mennyiség volt mérhető. Sajnos a rendszerint szárazabbnak mondható Ság hegyen volt alacsonyabb most is a lehullott eső mennyisége, míg a Somló nyugati részén több mint 28 mm esett. A lehűlés után újabb felmelegedés kezdődött és a fajták többségénél véget ért, vagy a végéhez közelít a virágzás.

A szőlő lisztharmat aszkospórái számára napokig igen kedvező volt az időjárás és azok könnyen megtapadhattak a leveleken, sőt a kis bogyókezdeményeken is. Alig észrevehető telepfejlődést az egyre sűrűbbé váló lombozat is segíti, amely a permetezéskor nehezíti a gombaölő szer lehető legjobb fedettségének elérését és nagyon kedvező mikroklímát teremt a micéliumok fejlődésének. Érdemes tehát a gyökereiben elfojtani az egyik legnagyobb növényvédelmi problémát okozó gomba, a lisztharmat szaporodását, lehetőleg felszívódó és kontakt hatású szerek kijuttatásával.

A szőlő peronoszpóra spóráinak levelekre, fürtökre való eljutását a napokban lehullott csapadék biztosíthatta, ahol az első tünetek megjelenése a következő napokban várható. Erre ott kell számítani, ahol a leveleken nehezen szárad fel a csapadék, vagy a reggeli harmat, ill. ahol a szélárnyékban a levegő páratartalma hosszú órákon át 85-95 % körül maradt. (Főleg a Somló lábánál találunk ilyen adottságú területeket.) Mivel az időjárás az előrejelzések szerint újabb csapadékos periódusokkal tarkított lesz, ezért a felszívódó és egyben megelőző hatású szereket részesítsük előnyben a peronoszpóra ellen.

A tarka szőlőmoly lárváinak kelése elhúzódó, ami azt jelenti, hogy több mint egy hete szép számban találunk lárvákat a fürtkezdeményekben, a nem védett szőlőkben. Ezért a rovarölő szer használata a moly lárvái ellen még mindig indokolt.

A virágzás után a hajtásválogatással segítsük elő a lombozat jobb átlevegőzését!

 

20170608 

 

Lisztharmat a levél fonákán (2017)

 

20170608 2

 

A tarka szőlőmoly lárvája még mindig károsít!

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Topas 100 EC vagy Dynali

szőlő peronoszpóra: Pergado F vagy Ridomil Gold MZ

tarka szőlőmoly: Karate Zeon 5 CS vagy Affirm

BASF:

szőlő lisztharmat: Sercadis vagy Vivando + Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Delan 700 WG

tarka szőlőmoly: Fendona 10 EC

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945