Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.08.10.

A szürkerothadás gócaiból augusztus első felében indul a támadás!

A héten érkező hidegfrontokkal megérkezik az a csapadék mennyiség és légköri nedvesség, amely a zsendülés elején álló fürtök rothadását felgyorsíthatja! Azokon a területeken, amelyeket megkímélt a jég, szépen fejlődnek a fürtök és azok zsendülése, valamint a fajtára jellemző bogyószíneződés kezdődik. A jég verte területeken a fürtök fejlettsége elmarad az egészséges tőkék állapotától.

A szürkerothadás augusztus és szeptember hónapokban minden évjáratban kihívást jelent, különösen a késői érésű juhfark, furmint állományokban, amelyek a fajta tulajdonságából adódóan is fokozottan érzékenyek a betegségre. Ha a beszáradt botrítiszes bogyók nedvességhez jutnak és a környezetükben, főként a bogyó sérüléseken megtelepednek, akár járványszerű mértékben okozhatnak fertőzést augusztus további napjaiban! Ezért a permetezési fordulókban felváltva használjunk különböző hatóanyagokat a rothadás megelőzésére! Legyünk figyelemmel a várakozási időkre! A bogyók éréséig kijuttatott hatóanyagok megkímélik a termést és a gyors beéréssel a csapadékos időben is kevesebb a veszteség. Tehát a kijuttatással ne késlekedjünk!

A leveleken kifejlődött sporuláló/fertőző peronoszpóra foltok már a fiatal levelekre koncentrálódnak. A lombozat erős fertőzésének elkerülése érdekében a késői érésű fajtákon is használjunk kontakt réz hatóanyagot, amely a jégverés miatt gyengült növény szöveteit is erősíti.

A szőlő lisztharmat a leveleken indult fejlődésnek. A telepek növekedését gátoljuk kén hatóanyaggal minden permetezési fordulóban. Ennek haszna nem csak a levelek idei augusztusi védelme, de a következő év áttelelő képletei kialakulásának, vagy beérésének gátlásában is megfigyelhető lesz.

Már a csapdákban is megjelent a Somlón az amerikai szőlőkabóca. Megtelepedése és tömeges felszaporodása kezdődik el, ezért ettől az időszaktól kezdve már nem hanyagolható a kabócák elleni védekezés! 

2016.08.10.-én javasolt növényvédelmi technológia:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Neoram WG (várakozási idő: 21 nap)

szőlő szürkerothadás: Switch WG (Borszőlő: 21 nap; csemege szőlő: 35 nap várakozási idő) vagy Chorus WG (14 nap várakozási idő)

 

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC (várakozási idő: 21 nap) vagy Luzindo (várakozási idő: 30 nap)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945