Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.07.18.

Jégverés után… 

Az elmúlt héten készült növényvédelmi összefoglaló közzététele után az időjárás új fordulatot hozott és jégverés söpört végig több borvidékünkön. A csapadék mennyisége egy hét alatt a Kissomlyón 38 mm, a Somlón 62 mm volt, amire szüksége volt a termőterületeknek, de a jég nem várt károkat okozva zúdult le. A hét további napjaiban várhatóak kisebb záporok, de melegszik az idő.

A frontátvonulás következményeként a fürtök károsodása mellett sajnos a vesszők is kárt szenvedtek, ezért a jégverés után kétféle szempont szerint kell védekezni annak, aki még nem tette meg:

Az egyik szempont, hogy a tőketörzs és a vesszők sérülése a fás részekben fertőző kórokozóknak, pl. agrobaktériumnak, tőkepusztulást okozó gombáknak nyitott kaput, amelyek gyorsan fertőzhetik a szöveteket. A felület és a sebek fertőtlenítése, azaz a felületen jelen lévő kórokozók elölése érdekében a sérült ültetvényekben használjunk réz hatóanyagot. Természetesen nem árt, ha a tőketörzs és a vesszőkön kívül a levelek is kapnak ebből a hatóanyagból, hiszen rajtuk is bőven van sérülés.

A levelek, éretlen vesszők, bogyók sérülése a szürkerothadásnak kedvez, amely a szőlő vesszőjén, levelén és bogyókon át is fertőzhet. A leveleken az említett gomba száradó, nekrózisos foltokat eredményez. A bogyón jól ismert módon fertőzhet a szürkerothadás, már most látható szürke penésztelepekkel.

 

20160720 

                                                        Kezdődő szürkerothadás         

A fakórothadás a jégverést követően léphet fel nagy valószínűséggel. A fertőzés hatására a bogyók fakulnak, majd fehéres felülettel száradnak. A második szempont tehát a rothadások elleni védekezés. Ellenük a rothadás ellen használható szerek általában eredményesek, de kiemelten a folpet hatóanyaggal érhetünk el biztos védelmet. A jégverte bogyók legjobb esetben beszáradnak, és nem indul be súlyos fürtrothadás.

A levelek és az ép fürtök lisztharmat és peronoszpóra elleni védelméről sem szabad megfeledkeznünk. Július második felében a fürtzáródás után még használjunk felszívódó szert a lisztharmat és kontakt hatóanyagot a peronoszpóra ellen. Csapadékos időjárás esetén a fürtzáródásban a következő permetezési fordulóban is javasolt a rothadások elleni újabb védelem!

2016.07.18.-én javasolt növényvédelmi technológia:

Syngenta:

Jégverte vesszőkön, tőketörzsön és leveleken: Neoram WG

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali vagy Thiovit Jet és Topas

szőlő peronoszpóra: Pergado F vagy Ridomil Gold Plus

szőlő szürkerothadás, fakórothadás, fekete rothadás: Pergado F majd Switch WG

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945