Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.07.12.

Újabb csapadék jön, ami kedvez a kórokozók fejlődésének!

 

A kánikulai időszakot a következő napokon hidegfront hűti le és várható csapadék is. A fürtzáródás időszakában lévő szőlő fürtjei a peronoszpóra fertőzések után leszáradtak, vagy elszíneződtek. Az elmúlt héten újabb fürtfertőzés tüneteivel már nem találkoztunk, de a leveleken még él és ritkán, de szaporodik a kórokozó. Ha a várható esőzések következtében ismét lesz mérhető levélnedvesség, akkor a fertőző spórák veszélyeztethetik a leveleket, fürtöket. A változó időjárás miatt továbbra is óvatosan kell kezelnünk a várható veszélyhelyzetet és alapos ölő hatású felszívódó hatóanyagot kell használni a permetezéseknél.

 20160713 1

 Élő peronoszpóra telep levélen

 

A szőlő lisztharmat az érzékeny fajtákon és a lisztharmatnak kitett területeken szaporodott fel, és ezeken a területeken viszont erős a fürtfertőzés a Somlón. A lombritkítás után a kontakt szerek a felszínen szárítják a micéliumokat. Ezt csak akkor tudjuk hatékonyan elérni, ha a fedettséget kis permetcseppekkel tudjuk elérni. Ez azért is fontos, hogy ne perzseljük a felületet és a hatóanyag jól terüljön, azaz el tudja érni a kívánt ölő hatást. A fürtök belsejét viszont már csak a felszívódó hatóanyag óvhatja meg a lisztharmattól. Az említettek miatt a továbbiakban is használjuk a 2 féle hatásmóddal a szereket (kontakt és felszívódó).

20160713 2

 Lisztharmattól erősen fertőzött fürt

 

A bogyók hirtelen növekedése és a lisztharmat fertőzések miatt bogyórepedés következhet be. A repedés felületén elindulhat a rothadás folyamata. A szürkerothadás ellen a fürtzáródás időszakában érdemes először permetezni, amikor a belső védelemmel hosszabb távra biztosítjuk a bogyók védelmét. A rothadások esetében is a megelőzés a legfontosabb, mert a gócok kialakulása után már nehéz eredményt elérni, különösen majd az érés időszakában.

A tarka szőlőmoly lárvák kártételét még nem tapasztaltuk a borvidéken.

Az amerikai szőlőkabóca imágói is rajzanak már. A veszélyes aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzés terjedését úgy akadályozhatjuk meg, ha július második felében betervezzük a kabócák elleni kezelést.

 

2016.07.12.-én javasolt növényvédelmi technológia:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali vagy Thiovit Jet és Topas

szőlő peronoszpóra:  Pergado F vagy Quadris Max

szőlő szürkerothadás: Pergado F vagy Quadris Max

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

 

tarka szőlőmoly ellen: Affirm vagy Karate Zeon 5 CS 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945