Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.07.05.

Újabb peronoszpóra fertőzésekre figyelmeztetnek az előrejelző készülékek! 

Az elmúlt héten a rövid lehűléssel járó front 2-5 mm csapadékot eredményezett a Somlón és főleg a Kissomlyón. Az önmagában nem túl sok csapadék azonban tartós, több óráig tartó levélnedvességet is jelentett, amely a szőlő peronoszpóra újabb fertőzését biztosítja levélen, fürtökön. A borvidék azon részein, ahol a lombozat nehezen szárad fel, újabb és erős fertőzésekre számíthatunk a továbbiakban is. A leveleken, elsősorban a fiatal hajtásokon látunk peronoszpóra tüneteket, de az érintett párás területeken, a fürtökön is jelentős a gomba tüneteinek a gyakorisága. Ha a leveleken sikerrel védekezünk, és a telepek beszáradnak, azaz nem képződik rajtuk fertőző anyag, azzal a fürtök védelmét alapozzuk meg. A már fertőzött fürtök, hajtások védelme nehéz, de kitartással és a felszívódó, ölő hatású készítményekkel megállítható a peronoszpóra fürtökön való továbbterjedése. A fertőzött bogyókat meggyógyítani permetezéssel már nem lehet, de a még egészséges fürtöket megmenthetjük!

A szőlő lisztharmat fő fertőzési ciklusa és a bogyók fő fogékony időszaka lassan lezárul, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezéseket elhanyagolhatjuk. Csupán a bogyók ellenállósága nő ettől az időszaktól kezdve. A levelek védelme és a fertőzött bogyókon élő lisztharmat telepek elpusztítása ez után is nagyon fontos feladat! Elvégzésével csökkentjük a fertőző anyag mennyiségét és a bogyók egészséges növekedését biztosítjuk. Megakadályozzuk a lisztharmat miatti bogyórepedést és a levelek védelmével a minőségi fürtnövekedést, majd beérést tesszük lehetővé. Használjunk felszívódó és kontakt lisztharmat elleni készítményt, valamint törekedjünk a hatóanyagok váltogatva való felhasználására!

 A tarka szőlőmoly rajzása ugrásszerűen nő, ezért készüljünk a védekezésre! 

20160705 120160705 2

Fürtperonoszpóra virágzás bogyón és a lisztharmat erős fertőzése levélen 

 

2016.07.05.-én javasolt növényvédelmi technológia: 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali vagy Thiovit Jet és Topas

szőlő peronoszpóra:  Pergado F vagy Quadris Max (szürkerothadás ellen is hat)

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

 

tarka szőlőmoly ellen: Affirm vagy Karate Zeon 5 CS 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945