Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.06.21.

Alaposan fontoljuk meg a szerválasztást a permetezésnél, mert a két legveszélyesebb kórokozó együtt támadja a fürtöket és a leveleket!

A szőlő a virágzás végén, vagy bogyófejlődés időszakában van, amikor a fogékonysága a kórokozókra jelentős. A hőmérséklet alakulása és a gyakori csapadék teremtette feltételek a kórokozók gyors szaporodását segítik. A tőke lombozata gyorsan fejlődik, ami a védekezés maximális sikerét akadályozza. Az elmúlt 10 napban 35 m csapadék hullott a borvidéken átlagosan. Helyenként a hegy aljában az átnedvesedett talajra rámenni is nehéz. A csapadékos időjárás az előrejelzések szerint tovább folytatódik, ezért nő a növényvédelmi kockázat. A védekezéseket lehetőleg a zöldmunka után 10-12 naponta, jól megtervezve végezzük el!

A leveleken nem minden esetben látunk penészkivirágzást, de a foltok jellegéből felismerhetjük a kórokozót. Ha a levélfolt kifakuló, olajszerű, elmosódott széllel, akkor a szőlő peronoszpóra tüneteit látjuk. Ha a telep sporulál, akkor szürkésfehér foltot látunk gyakrabban a fonákon.  Ha a fürtökön a bogyók beszáradnak, vagy bebarnulnak, ritkábban fehér szemcsés telep jelenik meg rajtuk, az a fürtperonoszpóra fertőzés eredménye. A gyakori levélnedvesség, vagy csapadék miatt erős peronoszpóra fertőzési nyomás alakult ki a borvidéken. Ezért a legjobb, ha a telepek fejlődését és az újabb fertőzés tüneti megjelenését egy lépésben akadályozzuk meg. Ennek érdekében használjunk kontakt és felszívódó hatóanyagot egyaránt!

 

 2060621 1

 Peronoszpóra folt levélen

 

A levelek elhalványuló szabálytalan foltjai, amelyeken a levél erek barnulhatnak a lisztharmat fertőzés tünetei. Ebben az időszakban a foltokon már nem csak a levél fonákon, hanem a színén is láthatunk fehér szövedéket, micéliumtelepeket. A fürtökön a bogyók felületén harmatszerű bevonat alakul ki, amely szabad szemmel is jól látható. Ez a bevonat akadályozza a bogyó növekedését, ezért gyors beavatkozásra vagy a fertőzés megelőzésére kell törekednünk. A permetlé lehető legjobb fedettségének elérése mellett használjunk kontakt és felszívódó hatóanyagot. A zöldmunkával fokozzuk a hatást, és tervezzük be a 10-12 nap elteltével az újabb kezelést is!

 

2060621 2

 Lisztharmat okozta fakuló foltok levélen 

 

Ha a leveleken kis átmérőjű foltok láthatóak apró pontszerű középponttal, akkor a szőlő levélatkák korábbi kártételi nyomait figyelhetjük meg.

 

 2060621 3

Szőlő levélatka korábbi kártételének tünete

  

A tarka szőlőmoly lárvái bebábozódtak, védekezni már nem kell ellenük. Az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen azonban most érdemes védekezni!

 

2016.06.21.-én javasolt növényvédelmi technológia:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali

szőlő peronoszpóra:  Pergado F vagy Ridomil Gold MZ 

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945