Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.05.31.

Ne feledkezzünk el a megelőző védekezés fontosságáról a virágzás előtt! 

A tavasz végi meleg időjárást az elmúlt héten csak egy alkalommal lehullott eső enyhítette. A Somlón ekkor 4 mm körül volt mérhető a csapadék. Sajnos a Ság hegyen és a Kissomlyón alig esett mérhető mennyiség. A nappali hőmérséklet közelíti már a 30 Cᵒ-ot, de a páratartalom nagy ingadozású. A következő napokra jósolt zivatarokkal tovább erősödik a szőlőben a kórokozók veszélye!

A fürtmegnyúlás állapota a legtöbb fajtánál megfigyelhető, sőt egy- egy korai fajta virágzásának kezdetén áll.

A szőlő lisztharmat fertőzési feltételei ritkulnak, azonban a korábbi fertőzések után kialakult lisztharmat telepeken rendkívül gyorsan fejlődnek a továbbfertőződésért felelős fertőző anyagok. A virágzás előtt kifejlődő lisztharmat agresszíven támadja a virágkezdeményeket, amelyet nehéz gombaölő szerrel blokkolni veszteség nélkül. Ezért nagyon fontos a lisztharmat elleni, virágzás előtti védelem! A felszívódó és kontakt szer keverékével kijuttatott permetlé lehetőleg apró cseppmérettel és jó borítottsággal tapadjon meg a leveleken, virágkezdeményeken! Ha az elmúlt hetekben felszívódó szert használtunk, akkor most más felszívódó hatóanyaggal védekezzünk a rezisztencia megelőzése érdekében!

A szőlő peronoszpóra fertőzésveszélye a korábbi esők után továbbra is fenn áll. Az infekció után a déli borvidékeken már tünetek is kialakultak. Az előrejelző készülékek a megelőző védekezést feltétlenül javasolják! A Nagy Somlói borvidéken a következő napok csapadék viszonyaitól függ az első tünetek megjelenése. A kockázat szintje alapján válasszuk a felszívódó+ kontakt kombinációt peronoszpóra ellen.

A napokban várható az első tarka szőlőmoly lárvák kelése. A kelés időszakában használjunk rovarölő szert a lárvakártétel megelőzésére! 

2016.05.31.-én javasolt növényvédelmi technológia: 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC (felszívódó) és Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG (kontakt+felszívódó)

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

tarka szőlőmoly ellen: Affirm vagy Karate Zeon 5 CS

 

20160531

  

A virágkezdeményeket, virágokat az aranyos rózsabogár és a repcefénybogár is látogathatja.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945