Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.05.24.

Megindult a várva várt felmelegedés az elmúlt hétvégén, amely a hajtások erősödését segítette elő. A május hónapban ez idáig lehullott csapadék a Somlón meghaladja a 100 mm-t. A hétfő-keddi esős napot követően érkező meleg levegő párás körülményeket erős gombafertőzési feltételeket teremt.

A szőlő virágzata a megnyúlás előtti állapotban van.

A meleg és párás napoknak köszönhető, hogy a szőlő lisztharmat fertőzésének, majd tünet megjelenésének feltételei is adottá váltak. Ennek következtében az aszkóspórák szóródását követően rövid, pár napos várakozás után kialakultak a lisztharmat tünetek a fogékony fajtákon! Nagy alapossággal kell vizsgálnunk a szőlő tőketörzs közeli leveleit, hogy az első levélfoltokat észre vegyük a fonákon, mert a tünetek gyakorisága még alacsony. A csapadékot követő meleg, párás levegő azonban robbanásszerű fertőzéseket és a lisztharmat telepek felszaporodását eredményezheti. Ezért minél hamarabb kezdjük meg a lisztharmat elleni felszívódó szerek használatát! Még eredményesebb lesz a permetezésünk, ha a felszívódó szer mellé kén hatóanyagot is keverünk. A kén önmagában már nem képes megvédeni a szőlőt a lisztharmattal szemben, csak akkor, ha gyakori kijuttatás mellett az alapos zöldmunkát is garantálni tudjuk és szőlőnk nincs gyengült állapotban (ez utóbbi a fagyok hatásai miatt nem mondható el).

 

20160527

Az első lisztharmat tünet a Somló dobai oldalán, 05.23.-án.

 

 A szőlő peronoszpóra számára kedvező körülmény a gyakori levélfelületi nedvesség, vagy magas páratartalmú levegő az első fertőzés kialakulásához. Az elmúlt év gyenge peronoszpóra fertőzései miatt feltételezhetően kevesebb a helyben áttelelt spórák száma, ezért az első tünetek megjelenésére még várni kell. Mivel az időjárás hajlamosít a fertőzésre, ezért a megelőző kezelést kontakt és felszívódó hatóanyag kombinációjával végezzük!

A tarka szőlőmoly lárvakelése a nagy rajzó molyszám ellenére még nem indult el, ezért a rovarölő szeres kezelést még nem kell elvégezni. Ugyanakkor érdemes a szőlő terület gyommentességét biztosítani, mert gyomos szőlősorokban nagyobb valószínűséggel jelenik meg az amerikai szőlőkabóca lárvája. Amint a fejlettebb lárvák megjelennek, védekezésre lesz szükség, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzését megelőzzük!

 2016.05.24.-én javasolt növényvédelmi technológia: 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC (felszívódó) és Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Bravo (kontakt) vagy Ridomil Gold MZ 68 WG (kontakt+felszívódó)

atkák ellen: Vertimec

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945