Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.05.11.

Szélsőségek jellemzik az idei évjárat kezdetét. Országosan komoly károkat okozott az április végi erős éjszakai lehűlés. A fagykár egész tőkéket, vagy csak egy-egy hajtást, esetenként hajtásvéget érint.  A Somló északi oldalán a látszólagosan egészséges hajtásokon fürtvirágzat elhalás látható. A tavaszi fagy és a hűvös idő nem csak a tőkék fejlődését lassította le, de jelentős stressz hatást gyakorolt a szőlőre. A szokásostól alacsonyabb május elejére jellemző hőmérséklet és a fagyok miatt kialakult gyengültség vontatottá teszi a hajtások fejlődését.

 

20160511 1

1.     kép Fagykár a Somló lábánál

A stressz hatások miatt a tőkék érzékenyebbé válnak a kórokozókra. A szőlő tápanyag felhalmozó képessége az idősebb fás részekben jelentős. Ezeket a tápanyagokat a későbbiekben jól hasznosítja a növény, azonban a korai fagyok miatt bekövetkező hajtáskár módosítja a növény tápanyag felhasználását. A tápanyagok utánpótlása és a tőkék lombtrágyázása most nagy szerephez jut. Ha a későbbiekben lombtrágyázást tervezünk, válasszuk a tápelem komplexeket tartalmazó, a növény fenológiájához ajánlott termékeket!

A tavaszi hideghatás következtében gyengült növényállomány mellett a május viszonylagosan csapadékos, párás időjárással köszöntött be, ezért az évjárat kezdetén nagy figyelmet kell fordítanunk a leveleken, hajtásokon megjelenő kórokozókra, ill. még nagyobb gondossággal kell megválasztanunk a permetezések idejét, a növényvédő szerek hatóanyagait.

A fakadás után találkozhattunk a levelek torzulásának tüneteivel, amely a szőlő levélatka kártételének köszönhető. A szőlő gubacsatka tünetei is láthatóak már egy-egy levélen. Az atkafertőzés ’nyomai’ a Somló keleti lábánál tűntek fel, de a borvidék minden területén találkozhatunk ezekkel a tünetekkel. Az atka kártevők számát a kéntartalmú szerekkel végzett kezelés gyéríti, de ha a hajtásfejlődés rendellenes és vontatott, kissé torzultak a hajtások, a levelek szakadozottan fejlődnek, akkor atkaölő szert is érdemes használni!

20160511 2

2.     kép Szőlő levélatka tünetek a Somló dobai oldalán

A tarka szőlőmoly rajzása korán elkezdődött ebben az évben, sőt egy – egy rovarcsapdában kimagasló számukkal találkozhattunk. Ennek ellenére a védekezést csak akkor kell elkezdeni, ha a virágkezdeményeken lárvakelést tapasztalunk! A lárvakelés időpontját a későbbi hírlevelünkben jelezni fogjuk.

A szőlő kórokozói a csapadékos, párás időjárásban a fertőzésre készen várják a melegebb napokat. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet enyhe emelkedésével kialakulhat szőlő lisztharmat és szőlő peronoszpóra fertőzés is! A lisztharmat első tüneteit a levelek fonákján a tőketörzs közelében keressük.

A szőlő betegségekre való nagyobb fogékonysága és az időjárás alakulása miatt ne várakozzunk az első permetezéssel a virágzásig!

Használjunk megelőző hatású kontakt készítményeket a szőlő lisztharmat és a peronoszpóra ellen. Ügyeljünk a permetlé megfolyás megelőzésére. A kontakt szerek hatása rövid, főként az esős időszakban, ezért számoljunk azzal, hogy a csapadékot követően megszűnik a kijuttatott szerek védő hatása!

Sikeres és a szélsőséges időjárástól mentes évjáratot kívánunk minden termelőnek a borvidéken! Előrejelzéseinkkel, növényvédelmi információkkal hamarosan újra jelentkezünk!

2016.05.11.-én javasolt növényvédelmi technológia:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC (felszívódó) vagy Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Bravo (kontakt) vagy Ridomil Gold MZ 68 WG (kontakt+felszívódó)

atkák ellen: Vertimec

 

A növényvédő szerek felhasználásakor mindig a csomagoláson leírt felhasználási javaslatok szerint járjunk el!

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945