FELHÍVÁS

A Balatoni Szövetség a Balatoni Borrégió Hegyközségeivel

közösen meghirdeti a

              XIV. BALATONI BOROK VERSENYÉT

Helye: Pannon Egyetem Georgikon Kar 8360, Keszthely, Deák Ferenc u. 16.

Ideje: 2016. június 09. (csütörtök) 9.30 óra

Fővédnök: dr. Feldman Zsolt Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár

Szakmai védnökök:                            Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

         Pannon Egyetem Georgikon Kar

 Balatoni Borvidéki Borrégió

Támogatók: Balatoni Fejlesztési Tanács

                      Zamárdi Város Önkormányzat             

A borversenyre benevezhetnek:

A Balatoni Borvidéki Régió hegyközségeinek regisztrált tagjai (magántermelők, vállalkozások, intézmények) mindazon borokkal, melyek már a korábbi borvidéki és hegyközségi borversenyen arany- vagy ezüstérmet szereztek.

A benevezett borokat a Balaton Borrégió hat borvidékéről (Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Zalai, Balatonboglári, Nagy-Somlói) kell származniuk.

Nevezés: A versenyre benevezett borokat június 01-02-án lehet leadni, naponta 10-12 óra között az alábbi helyeken:

              Nagyrada, Kossuth L. út 51. Dél-Zalai Hegyközség Irodája

              Badacsonytomaj, Római út. 181. NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet

              Balatonboglár, Zrínyi u. 93. BB Rt. Borászati Üzem

              Balatonfüred, Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség (Kossuth u. 3. Közösségi Ház)

              Somlóvásárhely, Somlai u. 1. Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége

A borokból mintánként 3 palackot kell leadni 0,7 vagy 0,75 literes borosüvegben (0,5 l-es palack esetén 4 db) felcímkézve az alábbi adatokkal:

-          a bor megnevezése, fajtája, évjárata,

-          a bor termőhelye, termelő neve, címe,

-          a bor jellege (száraz, félszáraz, édes, félédes)

A nevezési díj mintánként 2 500 Ft, melyet a borok leadásakor kell fizetni.

A borokat felkért szakértőkből álló bizottság bírálja, szakújságírókkal és a gasztronómia képviselőivel kiegészülve.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására 2016. június 24-én (pénteken) kerül sor Zamárdiban a Hethland Halfesztivál keretében. (A pontos időpontot és helyszínt később közöljük).

A versenyben odaítélésre kerül a Balatoni Borrégió Fehér Bora 2016, a Balatoni Borrégió Vörös Bora 2016, a Balatoni Borrégió Rosé Bora 2016 és a Balatoni Borrégió Szénsavas Bora 2016 cím, melyet a fenti kategóriákban legtöbb pontot elért borok kapnak. A négy kategória egy-egy legjobb bora tárgyi díjazásban is részesül, valamennyi benevezett bor egyedi oklevelet kap.

A XIV. BALATONI BOROK VERSENYÉNEK szervezési munkáit a Balatoni Szövetség (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , 87/481-797, 30/9460-449) a Pannon Egyetem Georgikon Karának Kertészeti Tanszékével (83/545-058, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) együtt végzi.

Friss információk a Balatoni Szövetség honlapján.

Valamennyi résztvevőnek eredményes versengést kívánunk!

 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945