Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 08. 06.

Az elmúlt két hétben 12-14 mm csapadék hullott és a zömében gyenge légmozgás miatt a páratartalom tartósan magas volt. A következő napokban meleg és napos idő várható, amely kedvez az érés küszöbén álló szőlőfajtáknak.

A fajták növényvédelmi kockázatait mérlegelve látható, hogy jelenleg nem magas a fertőzés veszélye sem a peronoszpórának, sem a lisztharmatnak és a szürkerothadás gyors felszaporodását sem segíti az időjárás. A korai érésű fajták esetében, ha nem vesz teljes fordulatot az időjárás és nem indul el egy gyors rothadási folyamat, akkor elég, ha a szüret előtt már csak egyszer kezelünk kontakt hatású szerekkel a lisztharmat, a peronoszpóra és a rothadás ellen. A késői érésűeknél ennél nagyobb kockázatokkal kell számolni. Az augusztus végén, szeptember elején megszokott és várható esős időszakok a szürkerothadás meglévő gócaiból napok alatt erős fertőzési folyamatot robbanthatnak ki, amit jobb megelőzni. Ezért ezeknél a fajtáknál a felszívódó hatású rothadás elleni szert használjuk!

Alig látható szürkerothadás gócok várják az időjárás csapadékossá válását!

A szürkerothadás mellett gondolni kell a lisztharmatra, peronoszpórára is. Még csak a lisztharmatra érzékeny fajtáknál láthatóak (később minden fajtán megfigyelhetőek lesznek) a leveleken az új fertőzések foltjai, amelyeken augusztusban, szeptemberben az áttelelő termőtestek képződnek. Az éretlen termőtesteket kénnel pusztíthatjuk el, de a már beérettekre nincs hatással a kén, ellenük speciális hatóanyaggal védekezhetünk a záró kezelésként.

A szőlő peronoszpóra az egész évjáratban alig okozott gondot és gyenge fertőzések alakultak ki. Ahol a csapadékot követően több órás levélnedvességet mértek a készülékek, ott a peronoszpóra olajfoltokon, a nap elől rejtőzve kialakultak a fertőző telepek. Ezek száma elenyésző, de a tartós esők érkezésekor késő nyáron, kora ősszel belőlük indulhat el a komoly fertőzési hullám. A telepek beszáradását a napsütés segíti, de a rejtőzködő tüneteket a szüret előtt még érdemes kezelni. A lombozat gyengülése az esetleges későbbi peronoszpóra és lisztharmat fertőzések miatt veszélyezteti a fürtök érését, valamint az őszi vessző beérést. Ezért a levelek védelme éppen olyan fontos, mint a fürtök megvédése a kórokozóktól, kártevőktől.

Rejtőzködő és fertőzőképes peronoszpóra folt a Somló hely lábánál

 

2015.08.06.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Neoram WG

szőlő szürkerothadás: Chorus vagy Switch WG

szőlő kabócák: Actara SC vagy Luzindo

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Copac Flow

szőlő szürkerothadás: Scala

szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser

 

 

DuPont:

szőlő peronoszpóra: Curzate F (peronoszpóra és szürkerothadás ellen (utóbbi ellen kontakt hatással)

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945