Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 07. 21.

 

Az eddigi és a következő napok időjárása kedvezően alakul ahhoz, hogy a szőlőfürtök egészséges beérése elkezdődjön. A bogyó héjak vékonyodnak és a kórokozókkal szembeni ellenállóságuk nő. A kánikula gyorsítja a zsendülési folyamatot és fokozott tápanyagáramlás zajlik a hajtásokban.

Ebben az időszakban gyakran jelennek meg a leveleken a hiánytünetek. A borvidéken gyakori magnéziumhiány tüneteivel találkozhatunk, de előfordulhat a kálium vagy a gyakori vashiány tünete is. A kálium, amelynek utánpótlására többször szükség lehet a vegetációban, felelős tápelem a cukorképződésben, hatására javul a bor majdani minősége. A leghasznosabb, ha a tápanyag forgalmazó cégek által összeállított, több tápelemet tartalmazó komplex és a szőlő fejlettségi stádiumához igazodó lombtrágyát használunk, mert arányuk felborulása a növényben a betegség ellenálló képesség romlásával, rossz szárazság, vagy fagytűréssel járhat.

Az erőteljes zöldmunka után gyakoriak a sérült bogyók, valamint a napégés friss tüneteivel is találkozhatunk. A zsendülés időszakában egyes fajták fokozottabban érzékenyek a nap káros sugaraira, könnyen megéghetnek. Ennek figyelembe vételével végezzük a levelezéseket!

A szőlő lisztharmat az egészséges és fejlett fürtökön már nem kaphat esélyt a fertőzésre és az időjárás, valamint a permetezés hatására a telepek szürkülnek, száradnak. A fürtökkel ellentétben a leveleken azonban elkezdődhet a telepfejlődés. Ennek megelőzésére a kén készítmények bármelyike alkalmas és elegendő.

A szőlő peronoszpórának a megelőzésére elég, ha kontakt hatóanyaggal védekezünk. A fertőzés veszélye alacsony.

Tartva attól, hogy időjárás változás következik be és csapadékos periódus veszi kezdetét, töltsük fel a fürtöket a fürtzáródásban, zsendülés kezdetén felszívódó hatóanyagú szürkerothadás elleni készítménnyel! Ha változik az időjárás és erősödik a rothadás veszélye, akkor könnyebb dolga lesz a védekezéssel annak, aki most elvégzi a megelőző kezelést.

A szőlőmolyok rajzása leszálló ágában van, és a molyok lárvái ellen feltehetően már nem kell védekezni.

A szőlőben élő kabócák ellen zsendülés időszakában, vagy a bogyóérés kezdetén javasolt a rovarölő szeres kezelés, mert számuk ebben az időszakban a legmagasabb.

 

2015.07.21.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ

szőlő szürkerothadás: Chorus

szőlő kabócák: Actara SC vagy Luzindo

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Copac Flow

szőlő szürkerothadás: Scala

szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt hatás!)

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser

 

DuPont:

szőlő peronoszpóra: Curzate Super vagy Curzate F (peronoszpóra és szürkerothadás ellen (utóbbi ellen kontakt hatással)

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945