Növényvédelmi előrejelzés

(2012. 07. 05.)

 

A rendkívüli szárazság hatása látható a növényeken. A fürtökön nem ritka a fonnyadó bogyó. A magas UV sugárzás miatt a szabadon maradó fürtökön a nap égette tünetek alakultak ki, amelyek helyenként a leveleken is megjelentek.
Bővebben...

Növényvédelmi előrejelzés

(2012. 07. 18.)

 

A hőmérséklet lehűlésével és a csapadékos napok gyakorivá válásával a szőlőt fertőző kórokozók gyors szaporodásnak indulhatnak. Ez az időjárás kedvez a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra számára is.
Bővebben...

Növényvédelmi előrejelzés

(2012. 07. 11.)

 

A július 4.-én érkező csapadék csak a levegőt frissítette fel, de a talajt nem nedvesítette át kellőképpen. A lehullott csapadék mennyisége 0,6 – 4,5 mm között volt a Somlón, míg a Ság hegyen 0,4 mm.
Bővebben...

Növényvédelmi előrejelzés

(2012. 08. 01.)

 

A zsendülés a legtöbb szőlőfajtánál elkezdődött. A bogyó héja elvékonyodik - ezáltal sérülékenyebbé válik. Ebben az időszakban egy intenzív eső hatására is könnyen felrepedhetnek a bogyók.
Bővebben...

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945