Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.08.17. 

A korán érő fajták betakarítása folyik, a késői érésűek szüretét tervezzük, de közben ne feledkezzünk el a károsítókról!

Az időjárás augusztus hónap közepéig kedvezett a szőlő érési folyamatának. Időnként a túlzottan magas léghőmérséklettől és a nap UV sugaraitól tartottunk, de összességében kiegyensúlyozottnak mondható ez az időszak a borvidék időjárása tekintetében. Az elmúlt két hétben lehullott csapadék mennyisége 25-30 mm között alakult.

A csapadékos napok alkalmat adtak arra, hogy a szőlő szürkerothadás a sérült repedt bogyókon, tömött fürtökben megtelepedjen. Az első fertőzések kialakulása után azonban annyira ingadozó és alacsony volt a légköri pára, és meleg a levegő hőmérséklete, hogy ezek a fertőzések nem fejlődtek tovább. A nem túl látványos rothadás gócok azon a területen szaporodhatnak fel a későbbiekben, ahol a harmatképződés erősebb lesz, vagy nagyobb mennyiségű csapadék hull. A szürkerothadásnak kitett terület az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Somló hegy nyugati oldala, valamint a somlószőlősi oldal, ahol a hegy lábánál a mélyebb fekvésű részeken gyorsan erősödhet a fertőzés. Már csak az a kérdés, hogy a borvidéken a pincébe később bekerülő fajták mennyire vannak veszélyben. Ha óvatosak akarunk lenni, akkor a várakozási időket figyelembe véve az eső előtt, vagy a párás időszak kezdete előtt juttassunk ki rothadás elleni készítményt a később szüretelni kívánt fajtákon. Az ajánlott készítmények várakozási idejét zárójelben a szer neve mögött olvashatjuk. 

 

20170817

 

Ajánlott szürkerothadás elleni készítmények:

Syngenta:

szőlő szürkerothadás ellen: Chorus 50 WG (14 nap) vagy Switch 62,5 WG (21 nap)

BASF:

szőlő szürkerothadás ellen: Rovral Aquaflow (7 nap) vagy Scala (21 nap) 

Kérdéseikkel, véleményeikkel várjuk jelentkezésüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen!

 

Jó egészséget és sikeres szüretet kívánunk!