Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.07.13.

A szőlő lisztharmat utolsó harcát folytatja a fürtök ellen, a szőlő peronoszpóra a lombon erősít.

Zivatarokkal tarkított időjárás uralkodott ezen a héten, a Nagy-Somlói borvidéken is. Főként a hét második felében lehullott csapadék mennyisége, a Sághegyen volt a legtöbb (41 mm 1 hét alatt) a mérőműszerek szerint. Mindez hosszú ideig tartó levélnedvességgel párosult és a borvidék egészére elmondható volt a csapadékos, ámde meleg időjárás. A következő napokban enyhe lehűlés, majd fokozatos felmelegedés várható.

A fürtökön a szőlő fejlettségi állapota és a szőlő lisztharmat biológiája miatt már csak 7-10 napig alakulhat ki újabb lisztharmat fürtfertőzés. Ennek megelőzése ugyanolyan fontos, mint az első fertőzéseké, hiszen a gomba miatt ebben a viszonylag rövid időszakban is kialakulhat fürtveszteség. Erre a fogékony fajtákon számíthatunk elsősorban, ahol gyorsan szaporodhat és fertőzhet a kórokozó. A fürtök védelme mellett a levelek egészsége hasonlóan fontos, amikor a bogyók zsendüléséig, majd később, a lombozatban még sok fontos anyag szintetizálódik, amely aztán a fürtök minőségét határozza meg. Ezek alapján a levelek és fürtök védelmére azonos mértékben kell törekedni és meg kell akadályozni a lisztharmat felszaporodását a leveleken is.

A múlt heti csapadék hatására a szőlő peronoszpóra következő fertőzési ciklusa indult el, amely a levegő hőmérsékletét figyelembe véve 5-6 nap alatt olajfoltok megjelenésével mutatkozhat meg a leveleken. Sűrű megjelenése valószínű a hajtások végén, esetleg az idősebb leveleken, amely időben elvégezett kezelés hiányában tovább szaporodhat. Újabb eső hatására, védekezés hiányában akár levelek leszáradását is okozhatja ez az infekció. Használjunk felszívódó, vagy helyileg felszívódó hatóanyagot a peronoszpóra ellen. Ha már sporuláló telepek láthatóak a levélen, akkor a kontakt hatóanyag alapos kijuttatása gyorsabb ölő hatást eredményezhet.

Az amerikai szőlőkabóca kifejlett alakjai ellen a következő héten indokolt a védekezés annak érdekében, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzését megakadályozzuk.

20170713

Peronoszpóra olajfoltok a levélen 

 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban: 

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Dynali vagy Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ 68 WG vagy Pergado F vagy Ridomil Gold Plus 42,5 WP vagy Neoram 37,5 WG

amerikai szőlőkabócák ellen: Actara SC vagy Luzindo

BASF:

szőlő lisztharmat: Kumulus S+bármely tebukonazol hatóanyag

szőlő peronoszpóra: Orvego vagy Delan 700 WG vagy Polyram DF 

amerikai szőlőkabóca: Fendona 10 EC