Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.06.23.

A kánikula ellenére rejtőzködően, de fejlődik a fürtön a lisztharmat!

A múlt hét végén lezúduló eső felfrissülést hozott a borvidéken, de mennyisége 5-10 mm között volt csak mérhető. A rövid ideig tartó lehűlés után gyorsan emelkedett a hőmérséklet és a hét második felére 35 Cᵒ feletti értékek is mérhetőek voltak a legmelegebb órákban.

A leveleken már a múlt héten is nagyobb számban meglévő lisztharmat foltokról leváló konídiumok célba vették a bogyókat. Ott, ahol a felületet és a szöveteket belülről sem védte gombaölő szer hatóanyag, gyorsan tapadtak meg ezek a fertőző képletek és elindult a telepfejlődés a fürtökön is. A másik oka lehet a fürtlisztharmat kialakulásának, hogy nem volt alapos a kijuttatás, vagy a levelek takarásában nem jutott el a permetlé a fürtökig, esetleg nem a megfelelő felszívódó szert választottuk. Ebben az időszakban kulcsfontosságú a hatóanyag megválasztása a fürtzáródásig. A kén mellett használjunk ölő hatással is bíró lisztharmat elleni készítményt és tartsuk be a hatóanyagok váltására vonatkozó szabályt, azaz ne használjuk ugyanazt a készítményt egymás utáni permetezési fordulókban!

A hetekkel ezelőtt jelentkező peronoszpóra fertőzés, majd az újabb csapadék a várt eredménnyel járt, azaz a rövid inkubációs időt követően megjelentek a leveleken a peronoszpóra olajfoltjai. A kialakuló szárazság, a csökkenő légköri pára miatt ezek a fertőzések már nem tudtak sporuláló telepekké fejlődni. Ez a helyzet csökkenti a fertőzés veszélyét, de mindezt nem szabad alul értékelni! A következő permetezéskor, lehetőleg az újabb csapadék érkezése előtt, használjunk a szöveteket belül is védő hatóanyagot!

Ne feledkezzünk meg a tápanyagok szerepéről, különösen a szélsőséges időjárás miatt, ami a korai sárgulást, vagy a tápelemek számos hiánytünetét erősítheti.

A borvidéken a 2016. évben már repült az amerikai szőlőkabóca. A kártevő lárvája ellen most ajánlott védekezni, hogy elkerüljük a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzését. 

 

 20170623 120170623 2

 Szőlő peronoszpóra levélen (Somlószőlős) és lisztharmat a fürtön (Somlóvásárhely – keleti oldal)  

 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Dynali és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ vagy Pergado F

amerikai szőlőkabóca: Actara SC, vagy Luzindo

 

BASF:

szőlő lisztharmat: Sercadis vagy Kumulus S+bármely tebukonazol hatóanyag

szőlő peronoszpóra: Orvego vagy Delan 700 WG 

amerikai szőlőkabóca: Fendona 10 EC