Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta KftBASF támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2017.06.01.

Száraz meleg hét után változékony időjárás várható. A tarka szőlőmoly lárvái ellen védekezni kell, valamint a lisztharmat gyakori megjelenésére számíthatunk.

 

 

Az elmúlt héten nem volt mérhető csapadék a borvidéken, Somlószőlős térsége kivételével, ahol alig 1 mm eső esett. A felmelegedéssel csökkent a levegő páratartalma. A virágzás a fajták többségénél elkezdődött.

 

A tarka szőlőmoly lárvái a Somlón nagy gyakorisággal keltek ki a virágkezdeményekben. A védekezést minél hamarabb érdemes elvégezni a kártevő ellen. A virágzás miatt válasszuk a méhekre nem veszélyes rovarölő szereket!

 

A szőlő lisztharmat kezdeti tünetei nehezen láthatóak az érzékeny fajták leveleinek fonákján. A telepek fejlődése lassú volt ezekben a napokban, valamint a fertőzések valószínűsége is csökkent. Abban az esetben, ha az időjárás változik, akkor fokozódhat a fertőzés veszélye. A virágzás, mint a legérzékenyebb fejlődési stádium időszakában a tőkék lisztharmat érzékenysége megnő, ezért ajánlatos a felszívódó hatóanyagok közül választani gombaölő szert a szőlő lisztharmat ellen, törekedve a megelőzésre.

 

A szőlő peronoszpóra első fertőzése május közepén következhetett be, de a tünetek megjelenése még várat magára a Somlón. Az inkubációs idő az időjárás szárazra fordulása miatt megnyúlt, valamint a gomba fejlődését a szárazság gátolja. Használjunk a további fertőzések megelőzése céljából kombinált hatóanyagot (felszívódó és kontakt egyben).

 

A szőlő szürkerothadás első fertőzési kockázata a virágzáskor megnő. Ebben az időszakban végzett permetezéskor javasolt a rothadás elleni hatóanyag használata is.

 

20170524 

Tarka szőlőmoly lárva a virágzatban. 

 

Ajánlott növényvédelmi technológiák ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Topas 100 EC vagy Dynali

szőlő peronoszpóra és szürkerothadás: Pergado F

tarka szőlőmoly: Karate Zeon 5 CS vagy Affirm

 

BASF:

szőlő lisztharmat: Sercadis vagy Vivando + Kumulus S

szőlő peronoszpóra: Delan 700 WG

szőlő szürkerothadás: Rovral Aquaflow

 

tarka szőlőmoly: Fendona 10 EC