Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.06.28.

Szárazabb, meleg idő várható, de a peronoszpórával fertőzött levelek miatt még veszélyben vannak a fürtök. Ráadásul a lisztharmat kitartóan támadja a bogyókat!

Az elmúlt héten csökkent a lehullott csapadék mennyisége (10 mm hullott egy hét alatt a Somlón) és a kánikulai hétvégét követően lehűlés, majd szeles napok és újabb felmelegedés következett.

A borsó nagyságú bogyók növekedésének idején gyakori a lisztharmat fertőzés. A levelekről leváló konídiumok erős fertőzéséhez több körülmény hozzájárulhat: Érzékeny fajta, sűrű lombozat, erős fertőzés a terület környezetében, hosszúra nyúlt permetezési fordulók. A fürtfertőzés elhatalmasodása gyakran akkor történik meg, ha a tünetek megjelenése ellenére csak megelőző hatású fungicidet használunk fel. Ha már kialakult a levél, vagy fürtfertőzés, akkor ritkítsunk a lombozaton, különösen a fürtzónákban és ez után juttassuk ki a kontakt és felszívódó hatóanyagot. A megfelelő dózis kijuttatása érdekében vegyük figyelembe a lombfal magasságát a terület méretén felül. Ha az magasabb, mint a sorok távolsága, akkor a területet az alábbiak szerint kell számolnunk: lombfal magasság x 2 x sorok száma x sor hosszúság.

A borvidék több körzetében, ahogy az várható volt, a szőlő peronoszpóra fürtfertőzés tünetei megjelentek! A fertőzés komoly veszélye áll fenn a továbbiakban is. Az elszáradt bogyók, elhalt fürtrészletek, bebarnult bogyók tünetei látszanak a fertőzött tőkéken. Egy-egy nem kezelt területen fürtveszteség alakult ki már ebben a korai időszakban. Ha a fürtök megbetegednek, akkor a megmentésük csak akkor lehetséges, ha a bogyók elszáradnak, de a kocsány még nem károsul. Ha a tünetek akár a levélen, akár a fürtön kialakultak, akkor a fertőzést blokkoló hatóanyagot kell választani, ami azért fontos, mert a levél, vagy bogyó szöveteken belül kell a gyorsan terjedő peronoszpórát megállítani. Ha nem ilyen hatóanyagot választunk, akkor a korábbi fertőzések, amelyek tünetileg még nem jelentek meg, gyors fürtszáradást, pusztulást okozhatnak.

20160629

Szőlő peronoszpóra fürtön 

A tarka szőlőmoly új nemzedéke már rajzik, de védekezni még nem kell ellenük.    

2016.06.28.-án javasolt növényvédelmi technológia: 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet és Dynali vagy Thiovit Jet és Topas

szőlő peronoszpóra:  Pergado F vagy Quadris Max (szürkerothadás és lisztharmat ellen is hat)

 

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC vagy Luzindo