Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.06.15.

A szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra a fürtkezdeményekért verseng!

Az időjárás sajátosságai az elmúlt héten sem változtak. A csapadékos időszak tovább folytatódott, ami a Somlón 26 mm esőt hozott. A Kissomlyón ennek a csapadék összegnek csak a fele volt mérhető. Sajnos a Ság hegyen az elmúlt napokban sem volt számottevő csapadék. A továbbiakban felmelegedés és ismétlődő záporok várhatóak.

A szőlő fejlődése a virágzás végéhez közelít.

A szőlő peronoszpóra a leveleken szaporodott az elmúlt napokban. Ezért nem mellékes, hogy ebben az időszakban milyen hatóanyaggal próbáljuk védeni a leveleket, fürtöket. A kórokozó az intenzív hajtásnövekedés és a zöldborsó állapotban, majd zsendüléskor fertőzi leginkább a fürtöket, amikor a legnagyobb veszteség következhet be. Kialakulhat olyan tünet, hogy a leveleken ritkán, vagy nem látunk olajfoltokat, de a fürtök fertőződnek. A fertőzésveszély az elmúlt időszakhoz képest nem csökkent a borvidéken, ezért biztosítsuk az erős védelmet, válasszunk felszívódó, blokkoló hatású gombaölő szert, a tünetek megjelenése előtt! A kontakt hatóanyagokat a fertőzések megelőzésére használjuk. Ez a megoldás a rövid hatásidő miatt jelentős kockázattal jár! A barnuló fürtkocsány és bogyókezdemények peronoszpóra fertőzés tünetei lehetnek.

A szőlő lisztharmat fertőzési gyakorisága nőtt. Azaz az elmúlt napokban gyakran következhetett be fertőzés és a telepek fejlődése is gyors. A helytelenül kezelt tőkéken már megjelent a fürtlisztharmat tünete. Kerüljük el a fürtfertőzést! Törekedjünk arra, hogy felszívódó és kontakt hatóanyaggal együttesen adjunk maximális védelmet! Növeljük a kezelések hatását a korábban elvégzett hajtásválogatással. A már kialakult micélium telepek beszürkülése a védekezés eredményességét jelzi.

 

 20160615

Lisztharmat tünetek a levél színén

 

A tarka szőlőmoly ellen elvégzett kezelések eredményesnek bizonyultak, lárvakelést az elmúlt napokban nem észleltünk.

Az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen virágzás után javasolt védekezni.

 

2016.06.14.-én javasolt növényvédelmi technológia:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat:  Dynali és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra:  Pergado F vagy Ridomil Gold MZ

szőlőmolyok ellen: Affirm vagy Karate Zeon 5 CS

szőlőmolyok és amerikai szőlőkabóca ellen: Luzindo

 

amerikai szőlőkabóca ellen: Luzindo vagy Actara SC