Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.06.09.

A peronoszpóra fertőzés robban, a lisztharmat alattomosan fejlődik!

A meteorológiai adatokat vizsgálva, nagy különbség van a Somló, a Ság hegy és Kissomlyó között, ami a csapadékot illeti. A Somlón közel 15 mm csapadék hullott az elmúlt 10 napban, míg a Ság hegyen 1 mm alatt maradt a mérhető mennyiség. A hőmérséklet továbbra sem változik lényegesen, viszont újabb csapadék várható, ami miatt fokozódik a gombafertőzések valószínűsége!

A szőlő a virágzás kezdetén, vagy fővirágzásban van.

A szőlő peronoszpóra első tünetei a Somló keleti és déli lábánál, a levélen alakultak ki. A gyakori csapadék és a leveleken, eső után megmaradó tartós levélnedvesség segíti a fertőzés fokozódását. Súlyos esetben a leveleken és a virágokon, fürtkezdeményeken is megjelenhetnek a tünetek, ami fürtveszteséggel járhat. Ezért a szélcsendesebb mélyebb fekvésű területeken fokozott figyelemmel kell védekezni és a szerválasztásnál a borvidék minden részén törekedjünk a megelőzésre, ami a következő napokban nagyon fontos lesz! Használjunk felszívódó hatóanyagot!

 

 20160608

  

Peronoszpóra a levél színén és fonákján

 

A szőlő lisztharmat telepei a lombozat belsejében találhatóak meg az érzékeny fajtákon. A tünetek száma még alacsony, de a szőlő virágzás miatt a veszélyhelyzet az újabb fertőzések, különösen a fürtfertőzés miatt fokozódik. A virágzáskor a kijuttatott permetlé a leveleket, hajtásokat, virágokat védi, de a kötődött bogyót, az őt takaró pártasapka lehullásáig nem. Ezért az első bogyófertőzés ekkor következhet be. Ennek kivédésére a permetezési fordulók idejét tartsuk be és használjunk felszívódó szert. Ha kontakt hatású szert is alkalmazunk, akkor különösen fontos a maximális fedettség elérése.

 

20160608 2

A lisztharmat által kialakult foltok a levél színén.

 

A szőlő szürkerothadás első fertőzési hulláma a virágzáskor van, amely csapadékos, szeles időben erősödik. Ezért a virágzat védelme most kiemelten fontos. Használjunk rothadást megelőző szert legkésőbb a következő permetezési ciklusban!

A tarka szőlőmoly rajzása még tart, de az első lárvák kelése is elkezdődött. Most érdemes a lárvák ellen rovarölő szert használni! A virágzaton megjelentek a virágpor fogyasztó repcefénybogarak. Megfigyeléseink szerint a virágzaton kárt nem okoznak.

 

20160608 3

A tarka szőlőmoly első tünetei

 

2016.06.07.-én javasolt növényvédelmi technológia:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Quadris Max (felszívódó) és Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Quadris Max (felszívódó)

szőlő szürkerothadás: Quadris Max (felszívódó)

amerikai szőlőkabóca ellen: Actara SC (virágzásban ne használjuk!)

 

tarka szőlőmoly ellen: Affirm (virágzásban ne használjuk!) vagy Karate Zeon 5 CS (méhkímélő technológiával használjuk!)