Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftDevecseri Agrokémiai Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2016.05.18.

Csapadékos, hűvös időjárás jellemezte az elmúlt napokat, amikor az éjszakai hőmérséklet 5 C◦ alá süllyedt. Az egy hét alatt lehullott csapadék mennyisége 75 mm körül volt mérhető. A hét következő napjaiban azonban felmelegedés várható, amely a szőlő gyors fejlődését biztosítja majd.

A hűvös periódus után a levegő hőmérsékletének emelkedésével minden feltétel adottá válik a szőlő lisztharmat fertőzéséhez. Általában a lisztharmat gombák életfeltételei fajonként különbözőek lehetnek, de egy azonos bennük, hogy párás mérsékelten meleg időben gyorsan bekövetkezik a fertőzés és a lisztharmat telepek felszaporodása. Ezért terjedt el az a módszer, hogy a szőlősorok végébe rózsa töveket telepítenek, amelyen ha megjelenik a lisztharmat tünete, akkor a szőlőn is várható a betegség megjelenése. Egy-egy dísznövényen, amelyeken az elmúlt években csak gyengén fejlődött ez a gomba, már most erős fertőzés tünetei mutatkoznak, amely persze az adott növény faj/fajta fogékonyságától és a lisztharmat gomba fajától is függ. A népi megfigyelések mellett a tudományos tények szerint a 3-10 mm között lehullott csapadék, tartós levélnedvesség és a 20 C◦ -ot megközelítő hőmérséklet hatására 10 nap alatt megjelenik a szőlő lisztharmat első tünete! A hét második felében teljesülő feltételek miatt ne halasszuk tovább a megelőző kezelést! A kén hatóanyag a felületen fejti ki gátló hatását, de aktivitása csökken, ha a hőmérséklet 15 Cᵒ alatt marad. Hatástartama mindössze 5-6 nap ebben az időszakban! Ennek figyelembe vételével jobb, ha a felszívódó hatóanyagot választjuk!

20160518 1

Lisztharmat jelző növények a sorok végén Forrás: www.mme.hu 

 

A szőlő peronoszpóra számára is kedvező volt az elmúlt napokban lehullott csapadék mennyisége. Az éjszakai hideg lassította az esetlegesen beinduló kórfolyamatokat, de ez a gátló tényező ennél a kórokozónál is megszűnik a hét végére. A borvidék tulajdonságai és klimatikus adottságai miatt jelenleg közepes veszéllyel fenyeget a szőlő peronoszpóra, ezért ennél a gombánál is válasszuk a kontakt+felszívódó hatóanyagot egyben.

A hétvégén tervezett permetezésnél gondoljunk a helyenként jelen lévő atkákra, amelyek gyengíthetik a hajtások fejlődését. Ha látható tünetekkel találkozunk, akkor még nem késő atkaölő szert használni! A tarka szőlőmoly lárvakelése még nem figyelhető meg. Kelés előtt kijuttatott lárvaölő szerrel nem érhetünk el maximális hatást a később kelő szőlőmoly lárvák ellen! Az elmúlt évben május utolsó hetében kezdődött a kártételük.

2016.05.18.-án javasolt növényvédelmi technológia:

 Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC (felszívódó) vagy Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Bravo (kontakt) vagy Ridomil Gold MZ 68 WG (kontakt+felszívódó)

 

atkák ellen: Vertimec