Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 08. 28.

Augusztus végén az első olyan napokat éljük át, amikor a reggeli pára gyakran kialakul. Helyenként a nyáron szokatlan köd is látható már, ami az ősz, a szüret közeledtét jelzi.

Augusztus utolsó napjaiban még meleg idő várható, de az időjárás előrejelzések szerint hamarosan csapadékos időszak köszönt be. 

Az érésben lévő szőlőfajták némelyikén, főleg a juhfark és a furmint fürtjein már augusztus elején kialakultak a szőlő szürkerothadás első tünetei. Ennek oka elsősorban a fajta tulajdonságaival magyarázható, azaz a fürtök tömöttsége miatt repedező bogyókkal. A rovarok kártétele ebben a fertőzésben nem játszhatott szerepet, mert a tarka szőlőmoly második nemzedék lárvái alig voltak láthatóak a borvidéken, még a rovarölő szerrel nem kezelt területeken sem. Tehát a bogyórepedések apró rothadás gócokat alakítottak ki. Az augusztusban lehullott csapadék (augusztusban 40-50 mm körüli) a szárazabb Ság hegy kivételével ezeknek a fertőzéseknek az életképességét fokozta, hiszen a szaporodásukhoz a párás, esős idő szükséges. 

Ha a szüretet szeptember végére, október elejére tervezzük, akkor meg kell fontolni a következő hetekben hirtelen növekvő szürkerothadás fertőzés elleni megelőző védekezést! 

A tervezett szüret időpontjától függően válasszuk meg a gombaölő szert, azaz a lent feltüntetett várakozási idő mindenképpen férjen bele a szüret előtti időszakba!

Ha már kialakultak a fertőzési gócok, vagy tudjuk, hogy a fajtánk fokozottan érzékeny a rothadásra akkor használjunk felszívódó hatóanyagot. Ellenkező esetben elég, ha a kontakt védelemmel, alaposan, de ne megfolyással vonjuk be a fürtöket, hajtásokat. Súlyos fertőzés esetén a hajtások is fertőződhetnek, azok barnulása, barnás-fehér foltok képződése következhet be. 

20150828

2015.08.28.-án javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 Syngenta:

szőlő szürkerothadás: Chorus (III. forgalmi kategória; felszívódó, ÉVI borszőlőben: 14 nap) vagy Switch WG (III. forgalmi kategória; kontakt és felszívódó hatás; ÉVI borszőlőben: 21 nap)

Basf:

szőlő szürkerothadás: Scala (II. forgalmi kategória; kontakt és felszívódó hatás; ÉVI borszőlőben: 28 nap)

DuPont:

szőlő szürkerothadás: Curzate F (II. forgalmi kategória; kontakt és helyileg felszívódó; ÉVI borszőlőben: 30 nap)

 ÉVI: élelmezés-egészségügyi várakozási idő.