Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 06. 25.

A szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra tünetei megjelentek a borvidéken, de alig észrevehető formában. Ha alaposan átvizsgáljuk a fürtöket, egy-egy bogyón harmat-vékony, a bogyó héján megtelepedett micéliumokat láthatunk.

Szőlő lisztharmat bogyón

Ezeken a bogyókon és a leveleken is folyamatosan képződnek a lisztharmat fertőző képletei és újabb és újabb bogyók eshetnek áldozatul. A fürtfertőzés most még gyenge, de csak akkor maradhat így ez az állapot, ha kitartóan védekezünk! Egy-egy bogyó fertőződése azt mutatja, hogy az időjárás megfelel a lisztharmat telepek kialakulásához, ha nincs megfelelő védelem. A fürtöket és a leveleket belülről kell megvédeni ebben az időszakban is, azaz felszívódó szert használjunk. Nem tanácsos ismételten ugyanazt a növényvédő szert egymás után kijuttatni! Lehetőleg váltogassuk a készítményeket, hogy elkerüljük a gomba ellenállóságának kialakulását!

A szőlő leveleken hosszas keresgélés után tűnnek fel a peronoszpóra foltok. Ahol kialakultak a szürkésfehér telepek a fonákon, ott nem várakozhatunk, a fürtöket és a lombozatot meg kell védeni. Az ismételten érkező csapadék a fertőzési nyomást fokozza! Ezért a tünetes és a nem fertőzött tőkéken egyaránt a felszívódó hatóanyagokat részesítsük előnyben! A szőlő peronoszpórára érzékeny fejlődési stádium a bogyónövekedés, majd a fürtzáródástól a zsendülésig tartó időszak, amikor hirtelen erősödhet a fertőzés. Emiatt résen kell lenni és 12 naponta védekezni kell a gomba ellen.

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása erősödik, de a védekezés még korai, viszont készülni kell a rovarölő szer időbeni kijuttatására.

Szőlő peronoszpóra folt a levél fonákján 

 

 

2015.06.25.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC vagy Dynali és/vagy Thiovit Jet (kontakt)

szőlő peronoszpóra: Pergado F vagy Quadris Max

szőlő kabócák: Actara SC

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando vagy Collis

szőlő peronoszpóra: Polyram DF, vagy Forum R, vagy Enervin (a tünetek megjelenése előtt, megelőzésre!)

szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane Duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt hatás!)

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super vagy Tanos

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (felszívódó szerrel kiegészítve!)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus (kontakt hatás)