Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi KftBASF Hungária KftDow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm KftDevecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2015. 06. 10.

 

A virágzás jó időjárási körülményekkel zajlott-zajlik a Nagy-Somlói borvidéken. Az alapos permetezés minden szőlőben meghozta gyümölcsét, azaz ritkán lehet látni lisztharmatos leveleket, vagy szőlőmoly lárva rágta, szőtte fürtöket.

Az alapos gazda mégis nehéz helyzetben van a Somlón, hiszen a Medárd hetében leesett csapadék a borvidéken kizárólag a Somlót érintette. 8 mm lezúduló eső után olyan pára és levélnedvesség uralkodott el, hogy a szőlő lisztharmata és a peronoszpóra egyaránt kedvező feltételek közé került.

A szőlő lisztharmat a fürtök apró bogyóin észrevétlenül jelenhet meg, és ha nem végezzük el időben a zöldmunkákat és a permetezést, akkor a fürtkezdemények komoly veszélybe kerülhetnek!

Az alapos zöldmunkát követően a kén kontakt hatóanyaga mellé használjunk felszívódó és gázosodó szert, amely a lombozat belsejében lévő kis bogyókig juthat el. Mindez azért fontos, mert a lisztharmat gócainak kialakulása az elkövetkezendő napokban a lomb belsejében várható.

A szőlő peronoszpóra fertőzését többszörösen jelezték már az előrejelző készülékek, de eddig az összes feltétele a fertőzésnek nem teljesült. A virágzás végén a lehullott csapadékkal a Somlón minden feltétel kialakult. A leveleken az olajfoltokkal (sárgászöld kifakuló foltok) a fürtökön a bogyók bebarnulásával, vagy hirtelen száradásával jelenhetnek meg a tünetek.

A szőlő peronoszpóra levél és fürttünetei

 

A peronoszpóra megelőzésére a virágzás végén használjunk felszívódó vagy kombinált hatóanyagot, mert a meleg napok után újabb fertőzésre hajlamosító esős napok érkezhetnek!

 

 

A virágzás végéhez ért fürtök sérülésének kockázata csökken, így csökken a szürkerothadás fertőzés virágokat, fürtöket érintő veszélye is. A tarka szőlőmoly lárvák rágása befejeződött, a károsított fürtrészek leszáradnak. A szőlőmolyok második nemzedékének rajzása elkezdődött, de most még nem kell ellenük védekezni. A szőlő fitoplazmákat terjesztő kabócák ellen ebben az időszakban érdemes elkezdeni a védekezést!

2015.06.10.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Dynali és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG vagy Pergado F (szürkerothadás ellen is)

szőlő kabócák: Actara SC vagy Luzindo

 

Basf:

szőlő lisztharmat: Vivando+ Systhane Duplo és Kumulus, vagy virágzó állapotban: Collis (szürkerothadás ellen is)

szőlő peronoszpóra: Acrobat MZ WG vagy Enervin (a tünetek megjelenése előtt, megelőzésre!)

szőlő kabócák: Fendona 10 EC

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane Duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane M-45, vagy Dithane DG Neo-Tec (kontakt hatás!)

szőlő kabócák: Reldan 22 EC, vagy Laser

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Curzate Super

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Microthiol Special (felszívódó szerrel kiegészítve!)

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP vagy Vondozeb Plus