Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.08.16.

A zsendülés kezdetén, valamint a korai érés stádiumában a szőlőtermést a szürkepenészes rothadás fertőzése befolyásolja leginkább.

Az esős időszak segíti a gomba felszaporodását. A fertőzési nyomás nagyban függ a fajtától. A laza fürtű fajtákon a bogyók alig érintkeznek. Ha nincs sérült felület a bogyókon, kocsányokon, valamint a bogyóhéj a fajta tulajdonságai szerint vastagabb, akkor a szürkepenészes rothadás fertőzésének kicsi az esélye.

A tömött fürtök esetében, ahol a bogyók összeérnek, valamint a bogyók héja vékonyabb, a nedvességtartalom emelkedésével külső behatás (jégkár, intenzív csapadék, szőlőmoly kártétel) nélkül is megrepedhetnek a bogyók. A repedések helyén gyorsan kezd szaporodni a gomba, amely ellen a termés, a megelőző védelem hiányában már csak rövid hatástartamú és kontakt szürkepenészes rothadás elleni készítménnyel védhető meg.

Az előrejelző készülékek szerint a fertőzés valószínűsége 25-40 % közötti, de fel kell készülni a hirtelen megerősödő fertőzési nyomásra. Ha a fürtön belül jelenleg lilásan elszíneződő, száraz bogyókat találunk akkor a fertőzés ebből a bogyóból hatalmasodhat el.

A Somló hegy dél-keleti lábánál a lisztharmat újabb fertőzése követezett be a lombozaton, ahol a levelek védelme érdekében kéntartalmú, kontakt hatóanyagokkal javasolt a védelem.

(pl.: Thiovit Jet, Kumulus S…)

A szőlőmolyok lárvái lassan bábozódó stádiumot érik el. Az imágók rajzása ugyan elhúzódó volt, de ebben az időszakban már nincs haszna az esetleges védekezésnek.

Ha a szüret előtt, augusztusban szükséges permetezni, akkor a várakozási időket tartsuk be, hogy saját egészségünket és a must minőségét se veszélyeztessük!