Fazekas József
Fazekas Pince – Bagolyvár

Fazekas József (repülőmérnök) nagyapja, Ignác itt volt vincellér. E családi hagyományt vette át József, s fiával, Józseffel igyekszik termőre, minőségre bírni a tanúhegyet. Ma már közkedvelt az Öreg és a Fazekas Pince - Bagolyvár. A borvidék jellemző (Furmint, Olaszrizling, Juhfark, Hárslevelű) fajtáit termelik és dolgozzák fel hagyományos módon. Az 1920-ban nagyapánk által létrehozott borospincéből zömmel folyóborként talál gazdára a termés. A borturizmus igen intenzív, a látogatók többsége törzsvendég. A kóstolás somlai izzasztóval (grappával) kezdődik, bortotóval, bortábornok-avatással, házias hidegtállal, (rendelésre gulyáspartival, disznótorossal) folytatódik e borútállomáson.

Elérhetőségek:
Somlóhegy, Szent Margit u. 19. (Szent Margit kápolna mellett)
Telefon: 20/929 3371


"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945