Bacchus Tanya/Somogyi Pincészet
Somlóvásárhely, Somló hegy 1726 hrsz.

Szőlőtermesztési technológiánk kialakításakor törekszünk a minél kisebb környezetterhelési szint elérésére és fenntartására. Mivel fajtáink későn érnek, így a szüretet általában október végén végezzük, annál is inkább, mivel a Somlón a filoxéra pusztítása után mi kezdtünk el elsőként újra foglalkozni az aszú típusú borok készítésével. Több mint 10 évre visszatekintő kísérleteink eredményeképpen az évente elkészíthető desszertbor mennyisége reménykeltően növekvő tendenciát mutat, és a borvidék több termelője is megpróbálkozik tapasztalatainkat felhasználva a somlói édes bor előállításával.
Borászati filozófiánk: a régi értékeket kívánjuk megmenteni, úgy, hogy felhasználjuk a jelenlegei kor technológiai és technikai vívmányait is. Alapvetően az ászkolásos érlelést nagyon fontosnak tartjuk, de nem zárjuk ki a pórusmentes edények alkalmazását sem a borok fejlődésének bizonyos fázisaiban.

Palackba töltés előtt minden bort minimum 6-8 hónapos, esetenként több éves fahordós érlelésnek vetünk alá, forgalomba hozatal előtt minimum 1 hónapig fektetve pihentetjük a palackokat. Borainkat helyben fogyasztva és kimérve, valamint a gasztronómiában, palackozva értékesítjük. Érdekeltségünk van a Hegykapu Étteremben, valamint a közelében folyik egy termelői borkimérés kialakítása, amelyet reményeink szerint 2005. júniusában vehetnek majd igénybe a borbarátok. 2004-2005-ben meghatározó személyes közreműködésemmel kidolgozásra került a Somlói Borvidék Védett Eredetű Borainak Szabályzata, annak hatálybalépése után boraink nagy részét védett eredetű borként kívánjuk forgalomba hozni. Jelenleg használt, a Szabadalmi Hivatalnál védett márkánk a minőségi borainknál az "Aranytűz", a desszertboroknál pedig a "Borgazmus".

E -mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945