Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.05.12.

A Nagy-Somlói borvidék aszályos, száraz időjárása a szőlőket is megviselheti. A növényeket gyengítő szárazság mellett közeleg a virágzás időszaka, amely a tőkék ellenállóságát csökkenti a kórokozó gombákkal szemben.

Az elmúlt hétvége időjárása, és a reggeli pára miatt emelkedik a lisztharmat fertőzési nyomása, de fertőzésveszélyes állapot még nem következett be.

A csapadékhiány miatt a peronoszpóra spóráknak nem kedvez az időjárás.

A tarka szőlőmoly erős rajzását tapasztalhatjuk a csapdák fogási eredményei alapján, ezért ebben az időszakban, de legkésőbb a virágzás kezdetéig, védekezni kell a szőlőmoly lárvák ellen! Jelenleg csak tojás alakban vannak jelen, a lárvakelést még nem tapasztaltuk.

Kórokozók és a szőlőmoly ellen továbbra is az elmúlt héten javasolt készítmények használhatók:

Lisztharmat ellen használható: Thiovit Jet, Kumulus S

Peronoszpóra ellen használható: Ridomil Gold MZ, Delan, Equation Contact,

A felhasználható készítmények tarka szőlőmolyok ellen: Affirm 095 SG, , Lufox, Avaunt 150 SC, Nomolt 15 SC

A virágzás kezdetén, május 3., 4. hetében, a felszívódó szerek használatára készülhetünk, amikor a lisztharmat elleni erős védelemre lesz szükség!

 

A szőlőkben, elszórtan a Somló hegyen, kerek, kifakuló foltok jelentek meg a leveleken. Ezek a foltok nem kórokozó tünetei, hanem a közelben, akár a közeli szántóföldeken végzett gyomirtás elsodródott cseppjei hatására alakultak ki.

Ha nem túl sűrűn jelentek meg a leveleken, akkor ez nem okoz nagy asszimilációs felület veszteséget, a termést nem veszélyeztetik.

A másik gyakori torzulási tünet a nagyobb leveleken jelentkező korai atkafertőzés tünetei, amelyek már korábban kialakultak, de a levelek növekedésével most válnak feltűnővé.

Atkák ellen védekezni még lehet, de már nagy hatékonyságot nem tudunk elérni ebben az időszakban.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945