Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.05.19.

A hőmérséklet emelkedésével fokozódik a lisztharmat fertőzésveszély!

A nappali száraz, 30 C˚-os feletti hőmérséklet nem kedvez a lisztharmatfertőzésnek, de a reggeli pára és a nappali 25 C˚ körüli levegő már megfelelő körülményeket teremt az első tünetek kialakulásához.

A virágzás kezdetén ezek a lisztharmatfertőzésre hajlamosító tényezők még erősebbek, ezért ebben az időszakban, virágzás kezdetén-fajtától függően el lehet kezdeni a felszívódó készítmények használatát ez ellen a kórokozó ellen. Ekkor a kritikus időszakban érdemes a feszívódó gombaölő szereket kiegészíteni a felületen ható szerekkel is.

Alkalmazható készítmények: Quadris Max /lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen is hatékony/ + Thiovit Jet;

Cabrio Top /lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenészes rothadás ellen is hatékony/ + Collis;

Talendo.

Mindhárom kórokozó ellen hatékony készítményeket egymás utáni permetezési fordulóban ne alkalmazzuk, célszerű más hatóanyagokkal váltani őket!

A csapadékszegény időjárásban a peronoszpóra fertőzési nyomása nem kifejezhető mértékű, de esetleges csapadékos periódus bekövetkezésével, veszélyt jelenthet ez a kórokozó is.

A fenti komplex készítményeken kívül, peronoszpóra ellen használható virágzásban, például a Tanos nevű gombaölő szer.

A szőlőmolyok lárvakelése már várható, ezért ha még nem tettük meg, most még hatékonyan védekezhetünk a molylárvák ellen!

Alkalmazható készítmények: Affirm 095 SG, Lufox;

Avaunt,

Nomolt 15 SC.

 

Ezek a rovarölő szerek hosszú hatástartamúak, ezért a kezelést elegendő az első nemzedék ellen kétszer elvégezni ~18 napos fordulóval.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945