Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.05.26.

Május utolsó hetében várható lehűlés, viharos időjárás és csapadék több szempontból is veszélyeztetheti a szőlőket. Bár az eddigi csapadékszegény, aszályos időszak után felfrissülést hozhatnak a zivatarok, de a virágzás kezdetén vagy a virágzás előtt álló szőlőben fokozzák a gombafertőzések veszélyét.

Az intenzív eső és szél megsértheti a fürtöket, ami a szürkepenészes rothadás nevű gomba fertőzését teszi lehetővé. Hatására a virágzati tengely vagy a fürtkocsány barnul, nedvesen beszűrődik.

Ha a lehulló csapadék mennyisége 10 mm feletti, akkor az első peronoszpórafertőzések is bekövetkezhetnek.

A lisztharmat fertőzésveszély a magas UV sugárzás miatt csökkent az elmúlt héten, de az ezután várható hőmérsékletcsökkenés kedvez majd számára. Ha a várható zivatarok gyorsan elvonulnak, az utánuk maradó pára, sűrű lombozat és a virágzás hajlamosítanak a szőlőlisztharmat fertőzésre. Több fajtán láthatók már olyan szöveti elhalások a levélen, ahol a fertőzés bekövetkezhetett, de a micéliumtelepek a sugárzás miatt nem tudtak kifejlődni.

Emiatt a szőlőkben most van igazán szükség a megfelelő védelemre.

Ebben az időszakban használjuk a három kórokozó ellen hatékony készítményeket, amelyeket ki kell egészítenünk a kontakt hatóanyagokkal.

A szárazság miatt sárguló tőkék tápanyag-utánpótlásra szorulhatnak, ezért lombtrágyaként alkalmazzunk vas- és bórtartalmú készítményeket. A kereskedelmi forgalomban kapható anyagok többsége növényvédő szerekkel jól keverhető!

A tarka szőlőmoly lárvái már kikeltek és elkezdődött a károkozás. A Somló dél-keleti oldalán 100 fürtkezdeményből 7-ben találtunk molylárvát. Az L1 állapotú lárvák ellen alapos bepermetezéssel még eredményesen védekezhetünk.

Ebben az időszakban használható készítmények:

Quadris Max + Thiovit Jet; molyok ellen: Affirm 095 SG

 

Tanos 50 DF+Talendo 20 EC; molyok ellen: Avaunt 150 SC

 

Cabrio Top+Collis; molyok ellen: Nomolt 15 SC

 

2009.05.26.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945