Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.06.03.

Május utolsó dekádjában lehullott csapadék elegendő volt ahhoz, hogy a szőlő peronoszpóra zoospórái kiszabaduljanak és fertőzzenek a szőlőben. Az előrejelző készülék mérései szerint Sághegyen bekövetkezhetett ez a fertőzés, amelynek inkubációs ideje június első napjaiban le is telt. Ez azt jelenti, hogy a kellőképpen nem védett szőlőkben várható az első peronoszpóra foltok kialakulása. Hasonló helyzet mondható el a Somlón is.

Ha a csapadékos periódus folytatódik, akár 2-3 mm csapadékkal, 10-12 órás levélnedvességgel és emelkedő nappali felmelegedéssel, akkor számítani lehet a peronoszpóra gomba felszaporodására.

Mivel a Somlón és a Sághegyen évről – évre erős a gomba fertőzési nyomása, ezért a lisztharmat mellett erre a kórokozóra is figyelmet kell fordítani.

A csapadékos, hűvös időjárás beköszöntével a szőlő lisztharmat fertőzési nyomása lecsökkent az előrejelző készülékek szerint. Ez azonban ideiglenes. Az első tünetek már megjelentek a megyében, május utolsó hetében, a lombozaton, és az újabb felmelegedéssel a kórokozó tüneteinek fokozódására számíthatunk. Ez a veszély különösen a bogyókötődés után erőteljes, amikor a gomba megtelepedése többször visszafordíthatatlan lehet.

A tarka szőlőmoly lárvák előfordulása 10 % gyakoriság alatt maradt a Somlón, ami a hatékony védekezéseket igazolja. A lárvák fejlődése vontatott, ezért mérlegelni kell a rovarölő szerek hatásideje alapján az esetleges újabb rovarölő szeres kezelés szükségességét.

Ebben az időszakban: virágzás, bogyókötődés, kisbogyós állapot - a permetezési fordulókat a 2 hetes periódusról 7-10 napra csökkenthetjük, attól függően, hogy az időjárás hogy alakul, ill. mennyire érzékeny fajtákból áll ültetvényünk. A lent feltüntetett készítményeket egymás után ne használjuk, ügyeljünk a szer rotációra!

Mivel a fajták zöme a virágzás stádiumában van, ezért az elmúlt héten ajánlott készítmények javasolhatók ebben a ciklusban is:

Quadris Max + Thiovit Jet; molyok ellen: Affirm 095 SG

 

Tanos 50 DF + Talendo 20 EC; molyok ellen: Avaunt 150 SC

 

Cabrio Top+Flamenco; molyok ellen: Nomolt 15 SC.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945