Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.06.08.

A Somló nagyobb ültetvényeiben látható, hogy a tarka szőlőmoly elleni védekezések sikeressége csak közepes az első nemzedéknél. A lárvák 1 cm hosszúságú fejlettségben vannak, és az előfordulásuk meghaladja a 20-30 %-ot.

Ez a magas szám és a kis fürtök érzékenysége fontossá teszi az első nemzedék elleni újabb védekezést. Ha most ezt elhalasztjuk, akkor egyrészt a lárvák komoly károkat okoznak, másrészt nagy számban bábozódnak be és a második nemzedék még nagyobb veszteséget okoz az érés előtti fürtökön!

A védekezésnél fontos szempont, hogy kellő fedettséget érjünk el a permetlével. Ez fontos az érintőmérgeknél és az emésztőrendszeren keresztül ható anyagoknál is. Emiatt a permetezőgép nyomását, sebességét jól válasszuk meg!

Tarka szőlőmoly ellen használható készítmények:

Lufox, Karate Zeon, Affirm 095 SG, Nomolt 15 SC, Avaunt 150 SC

Az elmúlt hétvégén lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a peronoszpóra fertőzésveszélye emelkedett és minden állomás jelzi a szaporító képletek feltételezett megtapadását a Somlón. A megyében, Badacsony körzetében már megjelentek az első peronoszpóra levéltünetek.

A Somlón kialakult helyzet mellett kivételt képez a borvidéken belül Sághegy, ahol kis mennyiségű csapadék hullott, emiatt alacsony a fertőzés nyomása.

A lisztharmat fertőzési nyomása alacsony, amely az esőzések utáni magas páratartalommal és emelkedő hőmérséklettel növekedhet, főként a túl sűrű lombozatú tőkék esetén. A levélen kialakult tünetek már jól láthatók a hegy dél-keleti lábánál. Az ilyen tőkéken a lisztharmat elleni felszívódó szereket egészítsük ki kontakt hatóanyaggal!

A kis bogyós állapotú fürtök és a lombozat védelme érdekében javasolt készítmények:

Pergado F45 WG- peronoszpóra, szürkerothadás ellen; Topas 100 EC- lisztharmat

elleni felszívódó, Thiovit Jet- lisztharmat elleni kontakt készítmény

Forum R- peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombináció; Vivando- lisztharmat elleni felszívódó készítmény

Curzate F- peronoszpóra és szürkerothadás elleni felszívódó és kontakt kombináció; Talendo- lisztharmat elleni felszívódó készítmény

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945