Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.06.15.

Az elmúlt héten lehullott kisebb-nagyobb mennyiségű csapadék kedvezett a szőlő peronoszpóra számára.

A leveleken hosszan tartó levélnedvességet mértek az előrejelző készülékek. Az esetenként 1-6 órás levélnedvesség, valamint a 22 C˚ környéki napi átlaghőmérséklet további fennállása szőlő peronoszpóra járvány kialakulásához vezethet!

A peronoszpóra első tünete gyakran nem a levélen, hanem a fürtön jelenik meg. Ha a kis bogyó sötétedni kezd és átvágásakor sötét a bogyó belseje, akkor peronoszpóra fertőzött fürtöt látunk. Ha a fertőzés mégis először a levélen jelenik meg, akkor kifakuló szegélyű foltok alakulnak ki, amelynek fonáki részén hamarosan kialakulnak a szürkésfehér sporuláló telepek.

Ebben a kritikus időszakban a Somló hegy észak-keleti és dél-keleti oldalán, valamint a Sághegyen a készülékek a peronoszpóra elleni védekezést javasolják.

A gyakori levélnedvesség miatt a szőlő lisztharmat fertőzésveszélye csökkent. Az elmúlt hétvége időjárása a széltől árnyékos tőkéken kedvezett a lisztharmatgombának.

A készülékek közül különösen a tündérvölgyi állomás jelzi a lisztharmat fertőzésveszély erősödését. Ha a fürtkezdemény lisztharmattal fertőződik, rajta lisztszerű bevonat jelenik meg és a bogyót kettévágva, a húsban nincs elszíneződés.

A szélvédett részeken, az érzékeny fajtákon, (főként a Chardonnay, Hárslevelű) kísérjük figyelemmel a fürtkezdemények állapotát és a permetezési fordulókat 1,5 hétben határozzuk meg.

Ahol a kórokozó gombák tünetei esetleg már jelentkeznek a levélen vagy a fürtön (Somló dél-keleti oldal), ott a felszívódó készítményeket egészítsük ki kontakt hatóanyagokkal!

A szőlő virágzásának végén gyakran találkozhattunk az őszi káposztarepcéből áttelepedő fénybogarakkal, amely a virágport fogyasztotta. Jelenleg a tarka szőlőmoly fejlődő lárvái szövik össze a fürt részeket, és búvóhelyként használják a fejlődő fürtöt. A szövedékek miatt a növényvédő szer nehezen jut el a lárváig, ezért a védekezés hatékonysága ekkor már kisebb, mint a korábban – peterakás idején végzett kezeléseké.

Ebben az időszakban javasolható készítmények:

Pergado F45 WG- peronoszpóra, szürkerothadás ellen; Topas 100 EC- lisztharmat

elleni felszívódó, Thiovit Jet- lisztharmat elleni kontakt készítmény

Forum R- peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombináció; Vivando- lisztharmat elleni felszívódó készítmény

Curzate F- peronoszpóra és szürkerothadás elleni felszívódó és kontakt kombináció; Talendo- lisztharmat elleni felszívódó készítmény.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945