Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2009.06.29.

A csapadékos időjárás különleges klimatikus feltételeket teremt.

A rendszeres esőzések miatt nehéz a permetezés helyes időpontjának meghatározása.

A szőlőfürtök a fürtzáródás állapotában nehezen védhetők meg.

Ezek azok a szempontok, amelyek miatt most nehéz a szőlő optimális védelmének tervezése.

Az előrejelző készülékek hosszú idő óta, először jelzik a három legfontosabb kórokozó (szőlő lisztharmat, szőlő peronoszpóra, szőlő szürkepenészes rothadás) olyan fertőzési nyomását, amely a szoftverek szerint, szinte egyszerre, egy héten belül védekezést igényel.

Ebben az időszakban fontos a szerek jó esőállósága. A legtöbb készítmény, ha a kijuttatás után 2 óráig nem kap csapadékot, akkor hatékonyságát maximálisan eléri. Az esőállóság fokozása érdekében célszerű tapadásfokozó adalékot használni a permetléhez, amelynek a hatására a kijuttatott cseppek jobban terülnek és tapadnak a felületen, azaz jobb a fedettség.

A szerek megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a bogyók még nagyon érzékenyek a lisztharmat fertőzésre. Ha jól tapadó és jó fedettséget biztosító permetezéssel, felszívódó és kontakt készítmény (vagy kombinált ) használatával megvédjük a most zárt fürtöt, később már kisebb gondot jelent majd ez a kórokozó. Ha megjelennek az első tünetek, - amelyeket a zártabb, nehezen szellőző lomb alatt keressünk - blokkoló és gyógyító hatású hatóanyagot juttassunk ki.

A peronoszpóra megjelenésének valószínűsége a megyében, most a Nagy-Somlói borvidéken a legnagyobb. Itt kellő mennyiségű áttelelő képlet tud beérni, kedvező a mikroklíma és a levegővel szállítódó spórák is veszélyt jelentenek. A védekezéseknek köszönhetően még nem találtunk tüneteket, de körültekintően kell vizsgálódni a fürtökön, lombon.

A szerválasztásnál most, lehetőség szerint, ne a költségtényezőt, hanem a kombináltságot vegyük figyelembe. Réz és felszívódó hatóanyag, vagy egyéb peronoszpóra elleni kontakt és felszívódó szer használata ajánlható ebben az időszakban.

Az intenzív esők hatására a szürkepenészes rothadás már a közepes nagyságú bogyókon megjelent, és jó fertőzési forrás. Ezt a későbbiekben a szőlőmoly II. nemzedékének lárvái is fokozhatják. A fürtzáródás időszakában kijuttatott speciális botritisz elleni szer akár hosszú távú védelmet is jelenthet a fürtök számára.

A tarka szőlőmoly II. nemzedéke megkezdte rajzását, de az ellene való védekezés még nem ajánlott, mert még nem tudunk kellő hatékonyságot elérni ellenük.

Ebben az időszakban javasolható készítmények megegyeznek az elmúlt héten javasolt szerekkel:

Pergado F45 WG- peronoszpóra, szürkerothadás ellen; Topas 100 EC- lisztharmat

elleni felszívódó, Thiovit Jet- lisztharmat elleni kontakt készítmény, vagy:

Cabrio Top + Kumulus – peronoszpóra, lisztharmat és szürkepenészes rothadás elleni felszívódó szer, lisztharmat elleni kontakt kiegészítéssel, vagy:

Punch 40 EC + kén - lisztharmat elleni felszívódó és kontakt készítmény

Tanos 50 DF – peronoszpóra elleni felszívódó és kontakt kombináció.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945